ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

General Anzeiger: Ανοδική τάση στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις

General Anzeiger: Ανοδική τάση στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις
(AP Photo/Markus Schreiber)

Ανοδική τάση στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις βλέπει η Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), μετά από δύσκολα χρόνια. Αυτό παρατηρεί ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα General Anzeiger, με αφορμή το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Στόχος του Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. ήταν η προσέλκυση Γερμανών επενδυτών.

«Για τους Γερμανούς επενδυτές η χώρα είναι πάλι ενδιαφέρουσα (…) τόσο οι εταιρείες που παρέμειναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης όσο και οι νεοεισερχόμενες ξεκινούν νέα πρότζεκτ», αναφέρει ο πρόεδρος του DIHK Έρικ Σβάιτσερ.

«Η Ελλάδα πέρασε σκληρά χρόνια. Σχεδόν πριν από δέκα χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την οιονεί πτώχευση της χώρας και κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ σε βοήθεια. Ακολούθησαν χρόνια προγραμμάτων βοήθειας με δισεκατομμύρια ευρώ δανείων από διεθνείς πιστωτές καθώς και σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία υλοποίησε η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο έκτοτε το κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει αισθητά με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ (…) H νέα εμπιστοσύνη στο ελληνικό κράτος εκφράζεται όχι μόνο στη χώρα αλλά και διεθνώς», αναφέρει το δημοσίευμα σύμφωνα με τη Deutsche Welle, κάνοντας μια ανασκόπηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και συνεχίζει:

«Oι ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις αναπτύχθηκαν και πάλι προς το καλύτερο. Σύμφωνα με το DIHK ο όγκος των διμερών συναλλαγών αυξήθηκε πρόσφατα πάνω από το 6% - ποσοστά ανώτερο της συνολικής ανάπτυξης του γερμανικού εμπορίου. Για πρώτη φορά μετά το 2009, η αξία των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων υπερέβη σε αξία τα 8 δις ευρώ».

Από την πλευρά του και ο επιτετραμμένος της καγκελαρίου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Νόρμπερτ Μπάρτλε αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επιστρέφει» και εκτιμά ότι η πολιτική ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Ωστόσο για τον ίδιο δύο κρίσιμα προβλήματα παραμένουν: πρώτον ο αριθμός των ανέργων εξακολουθεί να είναι υψηλός και δεύτερον οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από τα κόκκινα δάνεια».