ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Η Goldman Sachs βλέπει πιέσεις στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών

Κορωνοϊός: Η Goldman Sachs βλέπει πιέσεις στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών
AP Photo/Richard Drew

Δύο θα είναι οι κυριότερες επιπτώσεις του κορωνοϊού στο ελληνικό τραπεζικό: Η μείωση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και η βραδύτερη μείωση του κινδύνου που σχετίζεται με τον περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτό αναφέρει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα και η οποία εστιάζει στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη λόγω των επιπτώσεων του ιού θα οδηγήσει σωρευτικά σε χαμηλότερα κέρδη κατά 30 δισ. ευρώ τις τράπεζες της ΕΕ το διάστημα 2020-2023, με τις τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας όπως οι γερμανικές, οι ιταλικές και οι ελληνικές να επηρεάζονται περισσότερο.

Στο ειδικό κεφάλαιο για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs σημειώνει πως η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 13% το 2020 και κατά 4% το διάστημα 2021-2023. Εκτιμά δε πως η αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity) των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει κάτω του 6% το διάστημα 2020-2023.

Βάσει της ίδιας ανάλυσης, η επενδυτική τράπεζα μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών συνολικά κατά 1%, αντανακλώντας τα χαμηλότερα επίπεδα στα καθαρά έσοδα από τόκους και την μικρότερη πιστωτική επέκταση. Συγκεκριμένα, μειώνει τις εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 1% το 2020 και 2% στη συνέχεια ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων περιθωρίων, ενώ προβλέπει ασθενέστερη αύξησης των νέων δανείων. Επίσης, η Goldman Sachs σημειώνει πως η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 10% θα πιέσει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους για τις ελληνικές τράπεζες που ήδη πλήττονται από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Ακόμη, η επενδυτική τράπεζα μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα προ προβλέψεων κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά 2% - 3%, αντανακλώντας πλήρως τις ασθενέστερες προοπτικές εσόδων, καθώς δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο κόστος.

Η επενδυτική τράπεζα αναθεωρεί προς τα πάνω και τις προβλέψεις της για το πιστωτικό κόστος το 2020. Αναμένει ότι η ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη θα επιβραδύνει τη μείωση του κόστους κινδύνου που αναμενόταν για το 2020 ως αποτέλεσμα των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Συνολικά, αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το κόστος κινδύνου κατά 9 μονάδες βάσης το 2020 και εκτιμά ότι το κόστος κινδύνου των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει τις 155 μονάδες βάσης το 2020, υποδηλώνοντας μείωση της τάξης των 32 μονάδων βάσης σε ετήσια βάση.

89621787 1079746265739108 4912109531854536704 n

ΔΗΜΟΦΙΛΗ