ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Για επανάληψη του 2008 αν η Ευρώπη δεν δράσει άμεσα προειδοποίησε η Λαγκάρντ

Κορωνοϊός: Για επανάληψη του 2008 αν η Ευρώπη δεν δράσει άμεσα προειδοποίησε η Λαγκάρντ
EPA

Στην προειδοποίηση πως η Ευρώπη κινδυνεύει να γνωρίσει λόγω του κορωνοϊού ένα σοκ παρόμοιο με αυτό της κρίσης του 2008, προχώρησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αναλάβουν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση του ιού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο χθεσινής τηλεδιάσκεψης ότι χωρίς συντονισμένη δράση η Ευρώπη θα δει ένα σενάριο που θα θυμίσει σε πολλούς την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Με την κατάλληλη απάντηση, το σοκ πιθανότατα θα αποδειχτεί προσωρινό, πρόσθεσε.

Πηγή του πρακτορείου που παρακολούθησε την τηλεδιάσκεψη ανέφερε πως η Λαγκάρντ ανέφερε ς ότι η ΕΚΤ εξετάζει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της και ειδικά αυτά που μπορούν να διασφαλίσουν ιδιαίτερα φθηνή χρηματοδότηση και να διασφαλίσουν ότι ο δανεισμός και η ρευστότητα δεν θα λείψουν από την αγορά.

Τέλος, η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής θα δουλέψουν αν παράλληλα οι κυβερνήσεις ρίξουν και αυτές το βάρος τους και εξασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν απρόσκοπτα τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε κλάδους που δοκιμάζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ