ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: «Τσουνάμι» ρευστοποιήσεων και νέα «βουτιά» 10,61%

Χρηματιστήριο: «Τσουνάμι» ρευστοποιήσεων και νέα «βουτιά» 10,61%
ΙΝΤΙΜΕ

«Tσουνάμι» ρευστοποιήσεων και σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές. Με το δείκτη φόβου να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι επενδυτές αποχωρούν μαζικά από τις μετοχές και τα υπόλοιπα ριψοκίνδυνα assets.

Aναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν πως η πτώση στις αγορές θα συνεχιστεί, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι θεωρούν πιθανή μια παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. προσγειώθηκε στις 538 μονάδες με υποχώρηση της τάξης του 10,61% εν μέσω υψηλής συναλλακτικής δραστηριότητας. Μαζικές και συντονισμένες ήταν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, με αποτέλεσμα οι απώλειες να ξεπερνούν το 15%. Από αρχές του έτους τα τραπεζικά blue chips υποχωρούν πάνω από 55%.

H Goldman Sachs εκτιμά πως η αρνητική επίδραση στις τράπεζες της Ευρώπης θα φθάσει στα 30 δισ., ενώ για τις ελληνικές τράπεζες η ζημίες υπολογίζονται στα 3 δισ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί περί το 10% με τον κλάδο ταξιδιών- αναψυχής να παρουσιάζει απώλειες πάνω από 10%. Πρόκειται για την έκτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τις ευρωπαϊκές μετοχές, που κινούνται πλέον σε χαμηλά τεσσάρων ετών.

Οι αεροπορικές εταιρείες βρέθηκαν να υποχωρούν ακόμα και κατά 20% και κινούνται σε χαμηλά επτά ετών, σε μία συνεδρίαση που προκαλεί εντονότατες ανησυχίες για τα όσα έρχονται στον κλάδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ