ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Τρόπους να φρενάρουν μια νέα κρίση «κόκκινων» δανείων ψάχνουν κυβέρνηση και τράπεζες

Κορωνοϊός: Τρόπους να φρενάρουν μια νέα κρίση «κόκκινων» δανείων ψάχνουν κυβέρνηση και τράπεζες

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και τράπεζες υπό τον φόβο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, λόγω της παραλυσίας στην οικονομική δραστηριότητα που επιφέρει η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Αυτό που προβληματίζει είναι πως την ώρα που οι συστημικές τράπεζες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς σε τιτλοποιήσεις, ρυθμίσεις και πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, ενεργοποιώντας το κυβερνητικό το σχέδιο «Ηρακλής», την ίδια στιγμή ο κίνδυνος δημιουργίας μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων έχει αυξηθεί δραματικά.

H ανησυχία αυτή δεν είναι τυχαία. Αρκεί να αναφερθεί πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, στο οποίο οι συνθήκες στην οικονομία ήταν ομαλές και επικρατούσε ένας «οργασμός» πωλήσεων και ρυθμίσεων δανείων, προέκυψαν νέα «κόκκινα» δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ.

Σήμερα που οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία σε νευραλγικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, είναι πολύ πιθανόν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να «απογειωθούν».

Στη βάση αυτή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και το θέμα των τραπεζών, στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ.

Αμέσως μετά θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των τραπεζών, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι αναμένεται να βρεθούν η χαλάρωση των εποπτικών κανόνων αλλά και οι τρόποι στήριξης των επιχειρήσεων με ρυθμίσεις και διευκολύνσεις πληρωμής δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ