ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: «Πάγωσαν» 10.767 προγραμματισμένες προσλήψεις – Εκτόξευση της ανεργίας

Κορωνοϊός: «Πάγωσαν» 10.767 προγραμματισμένες προσλήψεις – Εκτόξευση της ανεργίας
INTIME

Στον «αέρα» βρίσκονται λόγω του κορωνοϊού 10.767 θέσεις εργασίας, που θα καλυπτόντουσαν μέσα στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το τριμηνιαίο δελτίο για τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας. Σύμφωνα με τον ορισμό της ΕΛΣΤΑΤ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε μέσα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας κατά το τέταρτο τρίμηνο 2019 παρουσίασε αύξηση κατά 29,9% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο 2018, ήτοι οι κενές προς πλήρωση θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 10.767, από 8.288 πριν ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις δήλωσαν στην Στατιστική Αρχή πως μέσα στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2020 θα προχωρούσαν σε 10.767 προσλήψεις. Ωστόσο, αυτός ο προγραμματισμός είχε γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου και δεν λάμβανε υπόψη τον κορωνοϊό.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία δεν είναι μόνον η αναβολή προσλήψεων λόγω του κορωνοϊού, αλλά και οι απολύσεις και οι αναγκαστικές άδειες στις οποίες προχωρούν καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Να διευκρινισθεί πως οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς και πως δεν θεωρούνται κενές οι θέσεις εργασίας που καλύπτονται από μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές ή οι εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ