ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Εικόνα διάλυσης στα χρηματιστήρια – «Έσπασαν τα φρένα» στο Χ.Α.

Κορωνοϊός: Εικόνα διάλυσης στα χρηματιστήρια – «Έσπασαν τα φρένα» στο Χ.Α.
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Καταρρέουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ελληνική αγορά να παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, καθώς υποχωρεί πάνω από 11%. Στο μάτι του κυκλώνα για μια ακόμη ημέρα οι τράπεζες, που πραγματοποιούν «βουτιά» πάνω από 15%.

Ο STOXX 600 να υποχωρεί πάνω από 8%, με τα έκτακτα μέτρα κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών λόγω κορωνοϊού να τρομάζουν τους επενδυτές.

Οι αγορές διεθνώς αντιδρούν στο κλείσιμο συνόρων, καθήλωση αερομεταφορών και μέτρα κατ'οίκον περιορισμού που λαμβάνουν μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είχαν προηγηθεί οι μαζικές ρευστοποιήσεις στις ασιατικές αγορές και το «limit-down» στα futures των αμερικανικών μετοχών.

Κραχ σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι με τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών να καταρρέουν. Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο της αρνητικής έκθεσης της DBRS. Σύμφωνα με τον οίκο το outlook των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2020 είναι αρνητικό είναι το outlook, λόγω του κορωνοϊού, ενώ εκτιμά παράλληλα ότι η κερδοφορία τους θα αποδυναμωθεί από τα επίπεδα του 2019.

Η πίεση στα καθαρά περιθώρια επιτοκίων ενδέχεται να ενταθούν και οι νέοι όγκοι δανεισμού θα είναι χαμηλότεροι από ό,τι αρχικά αναμενόταν, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν και τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, αναφέρει ο οίκος.

«Ο πλήρης αντίκτυπος στις ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει αβέβαιος, ωστόσο, πιστεύουμε ότι θα είναι σαφώς αρνητικός», δήλωσε η Vitaline Yeterian από την ομάδα της DBRS.

«Θα υπάρξει πίεση στα έσοδα και θα υπάρξει πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού. Την ίδια στιγμή, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερα μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο, προσθέτει ο Yeterian.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ