Μηχανισμός στήριξης εργαζομένων: Ποια η διαδικασία για την αποζημίωση ειδικού σκοπού
Με ηλεκτρονική αίτηση σε πλατφόρμα που θα ενεργοποιήσει το υπουργείο Εργασίας θα χορηγείται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς μισθό εξαιτίας της επιβολής των αναγκαστικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Το επίδομα, όπως ανέφερε το πρωί στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών θα αφορά περίπου 390.000 εργαζόμενους περίπου 92.000 επιχειρήσεων. Το ποσό της ενίσχυσης θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση μετά το αυριανό Eurogroup.
Η διάταξη ενσωματώθηκε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ.
Ειδικότερα, θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί, λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με θέμα «κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», στις επιχειρήσεις ή στους εργοδότες που επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Οι εργαζόμενοι οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε αυτές τις επιχειρήσεις, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους, τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. Για την εφαρμογή των ανωτέρω, λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Ποιους αφορά
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της ειδικής αποζημίωσης δεν αποκλείεται να κυμαίνεται κοντά στα 400 ευρώ ανά μισθωτό και ανά μήνα, αν και όλα εξαρτώνται από το «πακέτο» που θα εξασφαλίσει η χώρα μας στο σημερινό Eurogroup.
Τον δικό του ρόλο θα παίξει επίσης το εύρος των δικαιούχων, το οποίο μεγαλώνει όσο αυξάνεται η λίστα των κλάδων που βάζουν προσωρινό λουκέτο.
Οι δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι:
- στην εστίαση – ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, καφέ- μπαρ κ.α.
- σε γυμναστήρια
- σε κομμωτήρια
- σε θέατρα – κινηματογράφους
- σε εμπορικά κέντρα – πολυκαταστήματα
- σε κέντρα διασκέδασης
- σε καζίνο – πρακτορεία τυχερών παιγνίων
- σε αθλητικές εγκαταστάσεις και όμιλοι
- θεματικά πάρκα – λούνα παρκ κλπ
- σε κέντρα αισθητικής - μασάζ κ.α.
Ποιοι εξαιρούνται
Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:
α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση, καθορίζονται οι όροι και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται το είδος, το ύψος και η διαδικασία υλοποίησης των μέτρων του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων.