ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Αντιστράφηκε η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων - Κρίση εμπιστοσύνης

Κορωνοϊός: Αντιστράφηκε η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων - Κρίση εμπιστοσύνης
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Συνθήκες που επικρατούσαν στην ελληνική αγορά ομολόγων τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης έχουν επανέλθει δραματικά στο προσκήνιο.

Η καμπύλη επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων είναι ξανά αντεστραμμένη, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές βλέπουν βραχυχρόνιους και μεσοπρόθεσμους κινδύνους.
Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου ξεπέρασε την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου.

Το πενταετές χρεόγραφο έχει απόδοση 2,6%, ενώ το δεκαετές απόδοση 2,5%.

Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά δυσμενής δεδομένου ότι πριν ένα μήνα περίπου το πενταετές ομόλογο είχε απόδοση μόλις 0,298% και το δεκαετές απόδοση 0,919%.

Το γεγονός ότι οι επενδυτές πουλάνε τα ελληνικά ομόλογα δείχνει ότι αναβιώνουν οι ανησυχίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πως υπάρχει έντονος προβληματισμός για τις αντοχές του τραπεζικού συστήματος, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Το γεγονός ότι το Eurogroup αποφάσισε χθες να υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα σταματήσουν την εξάπλωση του ιού και θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης, δεν είναι κάτι που οι αγορές θα αποτιμούν θετικά, καθώς βλέπουν ότι τα όσα είχαν αποτιμήσει ως βασικό σενάριο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παύουν να ισχύουν, αφενός λόγω των υφεσιακών πιέσεων, αφετέρου λόγω του ότι δεν θα καταγραφούν τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα μείωναν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος τουλάχιστον για την προσεχή πενταετία.

Οι δεδομένες συνθήκες θα δοκιμάσουν ακόμη και την αντοχή του ταμειακού μαξιλαριού που έχει σχηματίσει η κυβέρνηση συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ περίπου, ειδικά στην περίπτωση που απαιτηθεί να χορηγηθεί στήριξη, έμμεση ή άμεση, στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ