ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κωρονοϊός: Το Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει με 1 δισ. ευρώ χιλιάδες επιχειρήσεις – Χαμηλότοκα δάνεια

Κωρονοϊός: Το Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει με 1 δισ. ευρώ χιλιάδες επιχειρήσεις – Χαμηλότοκα δάνεια
INTIME

Χρηματοδοτικές διευκολύνσεις υπό τη μορφή χαμηλότοκου δανεισμού συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ θα παράσχει η κυβέρνηση σε χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Ο υπουργός ΟικονομικώνΧρήστος Σταϊκούρας ανέφερε σήμερα, Τετάρτη, πως θα υλοποιηθεί ένα διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή «επιστρεπτέας προκαταβολής», με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Όπως είπε, το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. Προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότησης θα είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός ΟικονομικώνΘόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε πως η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα μέτρο που θα χρησιμεύσει στο να αποφθεχθεί ο κατακερματισμός στην στήριξη επιχειρήσεων.

«Το λαμβάνουμε γιατί είναι πολύ δύσκολο να έχουμε τραπεζικό προφίλ σε πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες όμως πρέπει να παρέμβουμε. Θα δοθεί εντός του επομένου διμήνου και θα δοθεί μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων», είπε και προσέθεσε: «Επιστρεπτέα σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της, εξαρτάται από την περίπτωση, θα επιστραφεί στην πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο».

Όπως τόνισε, οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει αυτό και οι επιχειρήσεις, είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου και η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ