ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος άνω του 8% στο Χρηματιστήριο μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Άνοδος άνω του 8% στο Χρηματιστήριο μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ
ΙΝΤΙΜΕ

Αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές τοποθετήσεις, αποτιμώντας θετικά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά χρεόγραφα στο προσωρινό πρόγραμμα απόκτησης κρατικών και εταιρικών ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού. Το κλίμα στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά στηρίζει η ανοδική κίνηση όλων των άλλων ευρωπαϊκών αγορών και η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος είναι οι τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημειώνει άνοδο 8,45%. Η άνοδος αυτή είναι δικαιολογημένη, καθώς η απόφαση της ΕΚΤ επιλύει ουσιαστικά τα προβλήματα ρευστότητας των τραπεζών, δίνοντας τους πρόσβαση σε 12 δισ. ευρώ φθηνής ρευστότητας.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ (+13,64%), της Πειραιώς (+12,57%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+10,76%), της ΕΧΑΕ (+10,19%) και της Motor Oil (+9,53%).

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11.45 διαμορφώνεται στις 526,99 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 8,13%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 17 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 61 μετοχές, 5 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 5,94%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 3,74%.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές:Παπουτσάνης+30,00% και Minerva+21,88%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Πλαστικά Κρήτης-2,84% και Unibios-2,69%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ