ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα χρήματα σε ενοίκιο

Κορωνοϊός: Ποιοι θα δώσουν λιγότερα χρήματα σε ενοίκιο
Unsplash

Μικρότερο ενοίκιο θα πληρώσουν για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο εργαζόμενοι και επιχειρήσεις που βρέθηκαν αναγκαστικά χωρίς δουλειά λόγω του κορωνοϊού.

Νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα προβλέπει πως οι επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού, θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες. Στη βάση αυτή, εάν κάποιος καταστηματάρχης πληρώνει ενοίκιο 1.000 ευρώ το μήνα, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο θα καταβάλει μόνον 600 ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή 1.200 ευρώ αντί για 2.000 που έπρεπε κανονικά να πληρώσει.

Ο εκμισθωτής των ακινήτων , δηλαδή εκείνος που θα χάσει το 40% των χρημάτων του ενοικίου, αφενός δεν θα φορολογηθεί για το ποσό αυτό, αφετέρου θα έχει τη δυνατότητα να μην πληρώσει φόρους ή ρυθμίσεις φόρων για 120 ημέρες!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ