ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ στο CNN Greece: Πιθανή η μετάθεση του δώρου Πάσχα το καλοκαίρι

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ στο CNN Greece: Πιθανή η μετάθεση του δώρου Πάσχα το καλοκαίρι
ΙΝΤΙΜΕ

Μετάθεση προς το καλοκαίρι παίρνει, πιθανότατα, η καταβολή του δώρου Πάσχα. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο CNN Greece η κυβέρνηση μελετά τη χρονική μετάθεση του δώρου Πάσχα.

«Αν δώσουν το δώρο τώρα, οι εταιρείες ένδυσης και υπόδησης θα οδηγηθούν σε “θάνατο”, όποτε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, η οποία δεν θα ζημιώνει τους εργαζόμενους αλλά ούτε θα οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό τις επιχειρήσεις», επεσήμανε ο παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

Διαβάστε επίσης:

Το δώρο του Πάσχα θα δοθεί καλοκαίρι;

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση εργαζομένων - εργοδοτών, αλλά και για να μην υπάρξει για τους τελευταίους διάκριση σε καλούς και κακούς, η κυβέρνηση θα μεταθέσει το χρόνο καταβολής του δώρου Πάσχα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να κατατεθεί νομοθετική διάταξη, η οποία θα άρει τις ποινικές κυρώσεις μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου και θα δίνει τη δυνατότητα αυτό να καταβληθεί το καλοκαίρι.

Μητσοτάκης: Δεν κόβεται το δώρο Πάσχα, θα ανακοινωθεί ο χρόνος καταβολής του

«Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό το απόγευμα της Πέμπτης.

«Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία», διευκρίνισε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως «αναθεωρείται ο προϋπολογισμός του κράτους».

«Πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ», είπε και εξήγησε:

«Μιλώ, δηλαδή, για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Κατά συνέπεια, μπορώ σήμερα να ανακοινώσω ότι επεκτείνεται ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους».

«Το μέτρο, λοιπόν», προσέθεσε, «δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Και για αυτούς θα ανασταλεί επίσης η υποχρέωση καταβολής εισφορών».

Συνεχίζοντας επί του ιδίου θέματος είπε: «800 ευρώ όμως θα λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες. Φροντίζουμε, πέρα και πάνω από όλα, αυτούς που χτυπήθηκαν πρώτοι και πιο σκληρά από την κρίση.ΔΗΜΟΦΙΛΗ