ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων ζητούν λογιστές και φοροτεχνικοί

Κορωνοϊός: Αναστολή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων ζητούν λογιστές και φοροτεχνικοί
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Αναστολή όχι μόνο στην πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις όπως υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, παρακρατούμενων φόρων, ΜΥΦ, ΑΠΔ, κ.α., ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών οι λογιστές.

Όπως υποστηρίζουν, η αναστολή θα πρέπει σε πρώτη φάση να είναι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου 2020 και να επανεξεταστεί, καθώς μέχρι τότε δεν μπορούν να παραλάβουν και να καταχωρίσουν παραστατικά σε φυσική μορφή αφού τα περισσότερα λογιστικά γραφεία εφαρμόζουν την τηλεργασία.

Οι δε καταβολές που θα προκύψουν από τις βεβαιωμένες αυτές υποχρεώσεις, πρέπει να ανασταλούν καθολικά, τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία που οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς και να παράξουν έσοδα, τουλάχιστον δηλαδή για 4 μήνες. Επιπλέον, εύλογα θα πρέπει να επιμηκυνθεί και ο χρόνος υποβολής δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Ακόμη, ζητούν να μετατεθούν οι προθεσμίες για την υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών, των υποβολών προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια και του 20ήμερου για την υποβολή των υπομνημάτων.

Τέλος, ζητούν τα λογιστικάφοροτεχνικά γραφεία να τύχουν της μεταχείρισης των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθότι εξυπηρετούν το 95% περίπου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση για κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζομένους των λογιστικών γραφείων για το σύνολο των ενεργειών που θα γίνονται προς εξυπηρέτηση των Υπηρεσιών του Κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ