ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Με περιορισμούς η προσέλευση στα Γραφεία Υποστήριξης Δανειοληπτών

Κορωνοϊός: Με περιορισμούς η προσέλευση στα Γραφεία Υποστήριξης Δανειοληπτών
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Κατόπιν ραντεβού και με περιορισμούς στην προσέλευση του κοινού θα λειτουργούν οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

Η τροποποίηση του ωραρίου εισόδου του κοινού σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τα Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών ήταν επιβεβλημένη, καθώς οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της ΕΓΔΙΧ στεγάζονται στην πλειοψηφία τους σε χώρους που έχουν διατεθεί από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως Δήμοι και Περιφέρειες.

Σύμφωνα με την απόφαση του Χρήστου Σταϊκούρα περιορίζονται οι ώρες εισόδου κοινού σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και στα Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών μέχρι 50% έως την 10η Απριλίου 2020, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και αποκλειστικά στο πλαίσιο λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Οι ώρες εισόδου κοινού στις Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και στα Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών είναι 9:00 – 13:00 και θα εισέρχονται και θα εξυπηρετούνται μόνο οι εκ των προτέρων προγραμματισμένες επισκέψεις.

Εφόσον ο φορέας που φιλοξενεί την κατά περίπτωση Περιφερειακή Υπηρεσία της ΕΓΔΙΧ, έχει λάβει ειδικά μέτρα περιορισμού εισόδου του κοινού και λειτουργίας των δομών του, οι Περιφερειακές Υπηρεσίες της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τα Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης Υποστήριξης Δανειοληπτών θα τηρούν τα ειδικά αυτά μέτρα, για όλη την διάρκεια ισχύος τους, ενημερώνοντας αμελλητί την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού – Οικονομικού της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η προστασία της κύριας κατοικίας

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ανακοίνωσε πως παρά τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνεχίζεται η ομαλή λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της κύριας κατοικίας, καθώς και η υποστήριξη των δανειοληπτών για θέματα που αφορούν στην κύρια κατοικία τους.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ομαλή λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και η υποστήριξη των οφειλετών για θέματα που αφορούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών μέσω του helpdesk στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ocw-info@keyd.gov.gr.

Επίσης, συνεχίζεται η υποστήριξη του έργου των συντονιστών, καθώς και η χορήγηση παρατάσεων όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, αλλά και η προσωποποιημένη πληροφόρηση και υποστήριξη των πολιτών για θέματα υπερχρέωσης στα κατά τόπους Κέντρα - Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού στο τηλέφωνο 213 212 5730.

Αναφορικά με τα έκτακτα μέτρα που αφορούν στους δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αποσαφηνίζει πως έχουν ανασταλεί προσωρινά και για χρονικό διάστημα από 16 έως 27 Μαρτίου 2020:

  • Οι προθεσμίες για την κατάθεση αιτήσεων προς τα δικαστήρια για την παράταση της αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων (Ν. 4469/2017). Για το εν λόγω πλαίσιο έχει επισημανθεί η χορήγηση παρατάσεων στο σύνολο των διαδικασιών.
  • Οι προθεσμίες για την κατάθεση αιτήσεων προς τα δικαστήρια για τη χορήγηση δικαστικής ρύθμισης στο πλαίσιο της προστασίας της κύριας κατοικίας (Ν. 4605/2019).
  • Οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης και οι πλειστηριασμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ