ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊος: Πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 9% το 2020 προβλέπει η Goldman Sachs

Κορωνοϊος: Πτώση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 9% το 2020 προβλέπει η Goldman Sachs
(AP Photo/Richard Drew, File)

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία της ευρωζώνης δημοσίευσε η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, λίγες ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου σημερινού Eurogroup. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα σημειώσει πτώση 9%, έναντι ανόδου 1% που προέβλεπε αρχικά για το 2020.

«Προβλέπουμε τώρα μια μη ετησιοποιημένη συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 4,0% το πρώτο τρίμηνο και 11,4% το δεύτερο τρίμηνο. Η συρρίκνωση αυτή θα είναι υπερτριπλάσια από εκείνη που παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2009, μακράν η μεγαλύτερη τριμηνιαία συρρίκνωση από τη δημιουργία της ζώνης του ευρώ», σημειώνει η Goldman Sachs και προσθέτει: «Aν και εξακολουθούμε να προβλέπουμε μια σημαντική ανάκαμψη στην ανάπτυξη μετά τη συγκράτηση της επιδημίας του ιού, η συρρίκνωση του πρώτου εξαμήνου μειώνει τις προβλέψεις μας για την περιοχή του ευρώ για το 2020 σε -9%, περίπου διπλάσια από τη μείωση κατά 4,5% που παρατηρήθηκε το 2009».

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει πως οι μεγαλύτερες μειώσεις του ΑΕΠ το 2020 θα σημειωθούν στην Ιταλία και στην Ισπανία. Για την Ιταλία εκτιμάει πτώση ΑΕΠ 11,6% εφέτος και ανάκαμψη 7,9% το 2021, στην Ισπανία ύφεση 9,7% και αύξηση του ΑΕΠ 8,5% το 2021, στη Γερμανία ύφεση 8,9% και άνοδο του ΑΕΠ κατά 8,5% το 2021. Για τη Γαλλία προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 7,4% εφέτος και ανάπτυξη 6,4% το 2021. Για τη Βρετανία προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 7,5% το 2020.

Στο σημείο αυτό η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί και για την επερχόμενη αύξηση των δημοσίων χρεών, λόγω των δημοσιονομικών πολιτικών που υιοθετούνται σήμερα για να ξεπεραστεί η κρίση.

«Η απότομη κάμψη της δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις δημοσιονομικές προοπτικές μέσω των αυτόματων σταθεροποιητών, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας και των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων. Σε συνδυασμό με τα διάφορα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων δανείων, των δανείων - γέφυρα για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και των ενεργητικών μέτρων τόνωσης, αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη του δημόσιου χρέους και του χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2020», τονίζει στην σχετική ανάλυση η Goldman Sachs.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ