ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακούφιση χρέους στις φτωχές χώρες λόγω κορωνοϊού ζητούν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Ανακούφιση χρέους στις φτωχές χώρες λόγω κορωνοϊού ζητούν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
EPA

Παρότρυνση να προσφερθεί άμεσα ανακούφιση χρέους στις φτωχές χώρες του πλανήτη λόγω της δριμύτητας της πανδημίας του κορωνοϊού απηύθυναν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα και σε κοινή τους δήλωση προς την G20.

«Η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να έχει βαρύτατες οικονοµικές και κοινωνικές συνέπειες στις χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης (IDA), όπου κατοικεί το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού που βρίσκεται σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας», αναφέρουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

«Με άμεση ισχύ - και σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους των πιστωτριών χωρών - η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλούν όλους τους διμερείς θεσμικούς πιστωτές να αναστείλουν τις πληρωμές χρέους από χώρες του Διεθνούς Οργανισμού Ανάπτυξης που ζητούν μια περίοδο ανοχής.

Αυτό θα βοηθήσει τις χώρες IDA να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες σε ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ θα δώσει και ένα περιθώριο χρόνου για να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος της κρίσης και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την κάθε χώρα» καταλήγουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ