ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ύφεση από 1% έως 3% το 2020 βλέπει ο Χρήστος Σταϊκούρας

Κορωνοϊός: Ύφεση από 1% έως 3% το 2020 βλέπει ο Χρήστος Σταϊκούρας
Δελτίο τύπου / POOL

Συρρίκνωση του ΑΕΠ από 1% έως 3% προβλέπει για το 2020 το βασικό σενάριο της κυβέρνησης σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας πάντως πως η ύφεση θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο μεγάλη εάν η πανδημία του κορωνοϊού δεν εκλείψει έως τον Ιούνιο ή επανεμφανιστεί το φθινόπωρο.

Επικαλούμενος στοιχεία της ΕΚΤ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως αν συνεχιστεί το lockdown η ύφεση στην Ευρώπη μπορεί να ανέλθει στο 5% εφέτος και σε ένα ακραίο σενάριο στο 9%.

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως δεδομένου πως η πανδημία του κορωνοϊου είναι μία εξωγενής κρίση όλοι πιστεύουν πως μόλις αυτή εκλείψει η ανάκαμψη θα είναι απότομη. Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα υπογράμμισε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι o τουρισμός, εξηγώντας πως αν η κρίση ολοκληρωθεί το Μάιο ή και τον Ιούνιο ο τουρισμός θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα το καλοκαίρι.

Στη σημείο αυτό εξέφρασε την ελπίδα πως όσο βαθαίνει η κρίση στην Ευρώπη, θα λαμβάνονται συντονισμένα και πιο αποφασιστικά μέτρα. Ερωτηθείς δε για την επιστολή των 9 Ευρωπαίων ηγετών πριν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για τη θέσπιση κορωνο- ομολόγων, επιβεβαίωσε τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε Βόρειους και Νότιους τις οποίες ανάφερε πως τις βίωσε και στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο υπουργός επεσήμανε πως αν και η κυβέρνηση διερευνά διαρκώς τα περιθώρια άντλησης ρευστότητας και δημοσιονομικής επέκτασης που προκύπτουν μέσα από τις αποφάσεις της ΕΕ, ωστόσο παράλληλα λειτουργεί με φειδώ και δεν χρησιμοποιεί το μαξιλάρι διαθέσιμων που διαθέτει.

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως η «επιστρεπτέα προκαταβολή» ύψους 1 δισ. ευρώ ένα σχήμα που φτιάχνεται τώρα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μπορέσει να περάσει από τα αντίστοιχα όργανα ως κρατική ενίσχυση.

Όπως είπε, στόχος είναι να δοθεί τον Απρίλιο και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ή από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που στη φάση αυτή είναι υπό εξέταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ