ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερεί το περιουσιολόγιο - Ανέτοιμο το σύστημα

Καθυστερεί το περιουσιολόγιο - Ανέτοιμο το σύστημα
EUROKINISSI

Στα τέλη του 2016 ή στις αρχές του 2017 τοποθετείται χρονικά η λειτουργία της εφαρμογής για το περιουσιολόγιο, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών, ούτε υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να εφαρμοστεί.

Η καθυστέρηση κατάθεσης των σχετικών διατάξεων αλλά και η τεχνική αδυναμία του υφιστάμενου ηλεκτρονικού συστήματος Taxis, καθιστούν δύσκολη την δημιουργία του περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν έχει, προς το παρόν, καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογούμενου και δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει ακόμα αν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Τα στελέχη της Γραμματείας αναφέρουν ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί περισσότερο και ίσως να δημιουργηθούν προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.

Πάντως σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, προβλέπεται η καταγραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων, όπου μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δηλώνονται όλες οι τραπεζικές καταθέσεις – το ποσό και η πηγή προέλευσης – και όλοι οι συνδικαιούχοι. Επιπλέον, θα πρέπει να δηλώνεται η αξία αποτίμησης όλων των κινητών αξιών.

Ταυτόχρονα με το περιουσιολόγιο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή διάταξη για την νομιμοποίηση αδήλωτων εισoδημάτων, η οποία θα προβλέπει ότι όσοι αποκαλύψουν εθελοντικά τα εισοδήματά τους θα έχουν έκπτωση 20 έως και 70%. Οι ευνοϊκοί όροι θα αφορούν τους φορολογούμενους που έχουν αδήλωτα εισοδήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού ή της Ελλάδας, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και τίτλους του εξωτερικού σε χρηματιστήριο και πλατφόρμες συναλλαγών. Η έκπτωση θα συνδέεται με την επένδυση των κεφαλαίων που θα νομιμοποιηθούν αλλά και το ύψος του ποσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ