ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Δημοσιονομική στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και ευάλωτα νοικοκυριά ζητά το ΔΝΤ

Κορωνοϊός: Δημοσιονομική στήριξη σε μικρές επιχειρήσεις και ευάλωτα νοικοκυριά ζητά το ΔΝΤ
IMF

Δημοσιονομική στήριξη προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και στις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού ζήτησε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G20.

«Η στήριξη αυτή θα επιταχύνει την ανάκαμψη και θα μας θέσει σε καλύτερη κατάσταση για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως οι υπερχείλιση του χρέους και οι διαταραχές των εμπορικών ροών», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστούν χρόνια για να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις από τις εκτεταμένες πτωχεύσεις και απολύσεις.

Η Γκεοργκίεβα επικέντρωσε στη σημασία της στήριξης των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων οικονομιών για να ξεπεραστεί το κύμα της κρίσης και να βοηθηθεί η αποκατάσταση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Έχουμε μια σημαντική οικονομική δύναμη ύψους 1 τρισ. δολαρίων, ώστε να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την κρίση, σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η πρόκληση όμως είναι τεράστια», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ, τονίζοντας πως:

  • Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός χωρών απαιτεί συγχρόνως χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από το ΔΝΤ.
  • Οι αναδυόμενες αγορές επηρεάζονται δραματικά από τις ρευστοποιήσεις ρεκόρ και τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά συναλλάγματος.
  • Πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος εισέρχονται σε αυτή την κρίση έχοντας μεγάλο βάρος χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ