ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Συνεννόηση με τους συνεπείς δανειολήπτες επιδιώκουν οι τράπεζες

Κορωνοϊός: Συνεννόηση με τους συνεπείς δανειολήπτες επιδιώκουν οι τράπεζες
Pixabay

Εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη είναι η κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το 50% των ήδη ρυθμισμένων ανοιγμάτων δεν θα εξυπηρετείται το επόμενο διάστημα, όπως και ένα μεγάλο μέρος των ενήμερων δανείων.

Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορωνοϊού, διαχειριστές και τράπεζες δίνουν προτεραιότητα στα ενήμερα και στα ρυθμισμένα δάνεια, με στόχο να τα κρατήσουν εξυπηρετούμενα.

Οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει τον σχεδιασμό προϊόντων αναδιάρθρωσης, με στόχο να ανακουφίσουν όλους τους συνεργάσιμους δανειολήπτες, στη βάση της νέας πραγματικότητας. Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την πλευρά των δανειοληπτών. Πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει κυρίως τα funds που έχουν τοποθετηθεί στην εγχώρια αγορά χρέους, τα οποία ανησυχούν για τις εισπράξεις και τις αποδόσεις τους.

Ο κορωνοϊός επιδρά πλέον και στην υλοποίηση του σχεδίου «Ηρακλής», καθώς τα τιμήματα που θα εποκομίζαν οι τράπεζες από τιτλοποιήσεις και πωλήσεις κόκκινων δανείων θα ήταν εξαιρετικά χαμηλά.

Για όλους το ζητούμενο είναι ποιο θα είναι το κόστος στους τραπεζικούς ισολογισμούς, από τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ