ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Τι θα ισχύσει με την έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων

Κορωνοϊός: Τι θα ισχύσει με την έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κόστος των αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα ξεπεράσει τον Απρίλιο τα 2,1 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τις 800.000 επιχειρήσεις που καλύπτονται βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης προβλέπεται, μεταξύ άλλων, αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία.

Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους σε πλαίσιο ρυθμίσεων μέχρι σήμερα, η προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον μήνα Απρίλιο είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αρχής γενομένης από σήμερα.

Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία μηνός Απριλίου, ο υπουργός είπε πως παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25%, εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Επιπλέον, εάν οι πληρωτέες τον μήνα Απρίλιο υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% του ποσού τους συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές.

Αυτό συνιστά υπαναχώρηση σε σχέση με τις αρχικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Γιατί; Διότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εξοφλήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές οφειλές που λήγουν έως το τέλος Μαρτίου, ώστε να μπορούν να καταβάλουν μόλις το 75% της δόσης Απριλίου. Η αρχική εντύπωση που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση ήταν πως όσες επιχειρήσεις είχαν καταβάλει κανονικά τις οφειλές Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να πληρώσουν το 75% των φορολογικών οφειλών του Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ