ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα - Σταϊκούρας: Δεν εξετάζονται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Κορωνοϊός στην Ελλάδα - Σταϊκούρας: Δεν εξετάζονται μειώσεις μισθών στο Δημόσιο
INTIME NEWS

Στην αποσαφήνιση πως το βασικό σενάριο με το οποίο κινείται η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει μειώσεις μισθών στο Δημόσιο προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου 2020.

Ερωτηθείς για το εάν εξετάζονται μειώσεις μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δήλωσε πως κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται σήμερα.

«Εάν η έκταση της κρίσης είναι αυτή που προσδοκούμε, δύο ή τριών μηνών δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι», είπε και τόνισε πως μόνον σε ένα δυσμενές σενάριο παράτασης της κρίσης για πέντε ή έξι μήνες, θα μπορούσαν συνολικά τα δεδομένα να αλλάξουν.

Επανέλαβε δε πως η ύφεση θα είναι παροδική, διότι δεν βασίζεται σε εγγενή προβλήματα της οικονομίας αλλά σε εξωγενείς παράγοντες.

Ερωτηθείς για το εάν θα παραταθεί η προθεσμία για το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου, ανέφερε ότι οι απαντήσεις για το ζήτημα αυτό θα δοθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή. Ο υπουργός ανέφερε πως παρά την κρίση οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα προστασίας της πρώτης κατοικίας και πως μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.100 αιτήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η κουλτούρα πληρωμών και πως για τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα η κυβέρνηση επιδιώκει και θέλει να πληρώνουν.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε στην ΕΡΤ ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ καλύπτουν ουσιαστικά τον Απρίλιο και προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα πρόσθετες πολιτικές ανακούφισης για τον τουρισμό, τον ξενοδοχειακό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας.

Ο υπουργός τόνισε πως το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία μπορεί να αντεπεξέλθει με επάρκεια τους επόμενους δυο με τρεις μήνες χωρίς την χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ