ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Αγώνα με άδεια ταμεία δίνουν χώρες της ευρωζώνης – Η Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση

Κορωνοϊός: Αγώνα με άδεια ταμεία δίνουν χώρες της ευρωζώνης – Η Ελλάδα σε πλεονεκτική  θέση
(AP Photo/Olivier Matthys)

Οι αποφάσεις του Eurogroup για τον εμπλουτισμό του δημοσιονομικού οπλοστασίου της ευρωζώνης κατά της κρίσης που δημιουργούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα ληφθούν πιθανότατα στη συνεδρίαση του οργάνου στις 7 Απριλίου.

Η χρήση μέρους των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) είναι η μια πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και η έκδοση του ευρωομολόγου (κορωνο- ομόλογο) η δεύτερη πρόταση που έχει τεθεί προς εξέταση.

Κανείς δεν γνωρίζει το εάν τελικά τα δύο αυτά σχέδια θα προχωρήσουν και κυρίως το πόσο σύντομα.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει τον προγραμματισμό της, χωρίς να θεωρεί ως τετελεσμένο κανένα από τα δύο αυτά σενάρια.

Και για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους χρησιμοποιούν με φειδώ το απόθεμα των διαθέσιμων ασφαλείας που είχε σχηματίσει το τελευταίο 15μηνο η Ελλάδα.

Από 32 δισ. ευρώ στα μέσα Μαρτίου, πλέον τα διαθέσιμα έχουν υποχωρήσει στα 30 δισ. ευρώ.

Στο τέλος Απριλίου αναμένεται να μειωθούν στα 24 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 6 δισ. ευρώ ακόμη, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο οι ταμειακές ανάγκες σε μηναία βάση αναμένεται να είναι ανάλογες (6 δισ. ευρώ).

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε χθες στην ΕΡΤ πως στόχος του είναι να μην χρησιμοποιηθεί το περίφημο cash buffer των 15,7 δισ. ευρώ που είχε λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Για να μην κάνει χρήση των 15,7 δισ. ευρώ η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες εναλλακτικές που εκτείνονται από την έκδοση εντόκων γραμματίων και ομολόγων έως τη χρήση καταθέσεων φορέων της γενικής κυβέρνησης στις τράπεζες.

Μπορεί κάποια κράτη της ευρωζώνης να μην έχουν ταμειακά αποθέματα για να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στις τρομακτικές ανάγκες που δημιουργεί η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται σε αυτά.

Και αυτή τη φορά δεν είναι η Ελλάδα που θα πιέσει για τον εμπλουτισμό του δημοσιονομικού οπλοστασίου της ευρωζώνης, αλλά χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ