ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Θετικός ο Ρέγκλινγκ σε ευρωομόλογο και σε χρήση του ESM με περιορισμένες προϋποθέσεις

Κορωνοϊός: Θετικός ο  Ρέγκλινγκ σε ευρωομόλογο και σε χρήση του ESM με περιορισμένες προϋποθέσεις
ASSOCIATED PRESS

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου από υφιστάμενους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και δεκτικός στην ευέλικτη χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  (ESM) στη μάχη κατά του κορωνοϊού, εμφανίσθηκε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παρεχώρησε στους Financial Times.

Μια εβδομάδα πριν από το Eurogroup της 7ης Απριλίου το οποίο θα κληθεί να αποσαφηνίσει τα μέσα πρόσθετης δημοσιονομικής αρωγής της ευρωζώνης κατά της κρίσης του κορωνοϊού ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέλυσε τα θετικά και τα αρνητικά και των δύο προτάσεων που βρίσκονται στο τραπέζι, ήτοι της έκδοσης κορωνο- ομολόγου και της χρήσης της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αναφορικά με το κορωνο- ομόλογο ο Γερμανός επικεφαλής του ESM τόνισε πως δεδομένου ότι θα απαιτούταν χρόνος για να δημιουργηθεί ένα νέο ίδρυμα που θα εκδίδει ευρωπαϊκό χρέος, βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υπάρχοντα ιδρύματα που έχουν εμπειρία και να υπάρξει έκδοση κορωνο- ομολόγου με τα υπάρχοντα μέσα.

«Ένα νέο ίδρυμα θα χρειαζόταν κεφάλαιο ή εγγυήσεις ή εκχώρηση μελλοντικών εσόδων. Δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ομόλογα από το τίποτα», ανάφερε ο Ρέγκλινγκ και προσέθεσε πως : «Η ΕΤΕπ θα μπορούσε να το πράξει αμέσως. Ο ESM είναι διαθέσιμος. Μπορούν να εκδώσουν αμοιβαίο ευρωπαϊκό χρέος. Έτσι, αν θέλουμε να καλύψουμε βραχυπρόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης, κάτι που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της κρίσης της κορωνοϊού, για την υποστήριξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων που απαιτούνται για τη διατήρηση των επιχειρήσεων, νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα θεσμικά όργανα με τα υπάρχοντα μέσα».

Αναφερόμενος στη δυνατότητα χρήσης μέρους των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ύψους 410 δισ. ευρώ ο Ρέγκλινγκ εξήγησε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (ECCL) και με περιορισμένες προϋποθέσεις σε σχέση με το παρελθόν.

«Οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαν να διατεθούν (σ.σ. τα κεφάλαια) θα ήταν εντελώς διαφορετικές από πριν από 10 χρόνια, διότι πρόκειται για μια διαφορετική κρίση. Οι προϋποθέσεις θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να είναι να διατεθούν τα χρήματα, εφόσον απαιτηθεί, για δαπάνες στον τομέα της υγείας, για τη χρηματοδότηση των μέτρων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού. Φυσικά, πρόκειται για δάνεια. Πρέπει λοιπόν να διασφαλίσουμε την επιστροφή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για σεβασμό των πλαισίων εποπτείας της ΕΕ, πράγμα που αποτελεί βέβαια υποχρέωση ούτως ή άλλως για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις περιπτώσεις αυτές. Και δεν θα ήταν κάτι περισσότερο από αυτό. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή που θα καταδείξει ότι πράγματι αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική από την τελευταία κρίση», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ