ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Την έκδοση ευρωμολόγου, έναντι της χρήσης του ESM, προκρίνει ο Γ. Στουρνάρας

Κορωνοϊός: Την έκδοση ευρωμολόγου, έναντι της χρήσης του ESM, προκρίνει ο Γ. Στουρνάρας
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την θέση πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να ακολουθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να λάβουν συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης, ώστε να μην έλθει αντιμέτωπη η Ευρώπη με μια νέα κρίση χρέους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού, εξέφρασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ να σχηματίσουν ένα ισχυρό μέτωπο και να συμμαχήσουν στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Στη βάση αυτή τάχθηκε υπέρ της έκδοσης κοινών ομολόγων από τα κράτη της ΕΕ, λέγοντας πως τώρα είναι η ώρα για κοινή δράση και αλληλεγγύη και πως θα πρέπει να εγκαταλειφτεί η επίκληση του ηθικού κινδύνου.

«Η κοινή έκδοση χρέους αποτελεί κοινή δράση ενάντια σε έναν κοινό εχθρό», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως ο ESM δεν μπορεί να είναι το βασικό όχημα για την παροχή βοήθειας στο πλαίσιο της υφιστάμενης κρίσης, καθώς αν και έχει πολύ σοβαρό ρόλο να παίξει, οι πιστωτικές του γραμμές συνοδεύονται από όρους.

«Δεν μπορεί να γίνει χρήση τους σε αυτές τις συνθήκες», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα επίπεδα δημοσίου χρέους στην ευρωζώνη θα αυξηθούν κατά 10% έως 20%, πως θα υπάρξει επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (assets) των τραπεζών, αλλά και αύξηση των μη εξυπηρετουμένων δανείων.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως ζητήματα σχετικά με τη βιωσιμότητας κρατικών χρεών θα επανέλθουν πιθανότατα στην επιφάνεια όταν η πανδημία τελειώσει και πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει εμπόδιο στις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ