ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Αγορές από την ΕΚΤ

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Αγορές από την ΕΚΤ
ΙΝΤΙΜΕ

Με μεγάλη πτώση άνοιξαν την Πέμπτη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με την αύξηση των τιμών των χρεογράφων να δείχνει πως η Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει τίτλους στη βάση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχει εισαγάγει η ΕΚΤ (Pandemic Emergency Purchase Programme – PPE) για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,688%, σημειώνοντας πτώση 4,66% σε σχέση με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Η απόδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,325%, σημειώνοντας πτώση 6,89% σε σχέση με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Η απόδοση του 15ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,77%, σημειώνοντας πτώση 3,32% σε σχέση με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Να σημειωθεί πως χθες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) βγήκε στις αγορές για να αντλήσει μέσω των εξάμηνων εντόκων 600 εκατ. ευρώ και όχι 1 δισ. ευρώ όπως είχε κάνει με την ίδια έκδοση στις 26 Φεβρουαρίου. Αυτό έστειλε το μήνυμα πως αφενός δεν θέλει να δανειστεί βραχυπρόθεσμα με αυξημένο κόστος, αφετέρου ότι επιλέγει τους επενδυτές στους οποίους κατευθύνονται τα χρεόγραφα το Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,30% από -0,05% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία της 26ης Φεβρουαρίου, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,35 φορές έναντι 1,7 στην προηγούμενη δημοπρασία. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 508 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ