ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: «Ανάσα συνέπειας» για τα κρατικά ταμεία

Κορωνοϊός: «Ανάσα συνέπειας» για τα κρατικά ταμεία
INTIME

Στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, φαίνεται πως αποφεύχθηκε η πλήρης κατάρρευσή τους τον Μάρτιο, παρά το γεγονός ότι από τα μέσα του μήνα το σύνολο σχεδόν της αγοράς βρέθηκε σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο, τον Απρίλιο τα πράγματα αναμένεται να πραγματικά δύσκολα για τα κρατικά ταμεία.

Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους, ο προϋπολογισμός 2020 προέβλεπε για το Μάρτιο συνολικά έσοδα 3,2 δισ. ευρώ και δαπάνες ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού κινήθηκαν τον Μάρτιο σχετικά κοντά σε αυτό το στόχο.

Η εικόνα των φορολογικών εσόδων, η οποία ήταν απογοητευτική την περασμένη εβδομάδα, βελτιώθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες του Μαρτίου, καθώς οι φορολογούμενοι έσπευσαν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

«Αυτό σημαίνει πως ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας επέλεξε να πάει να πληρώσει με μειωμένο ποσοστό κατά 25% κάποιες οφειλές που είχε, αυτό δίνει κάποιες επιπλέον δυνατότητες» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Να σημειωθεί ότι επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης και δικαιούνται αναστολή στην εξόφληση των οφειλών τους έχουν προθεσμία έως τις 10 Απριλίου να πληρώσουν βεβαιωμένους φόρους (πλην ΦΠΑ και παρακρατουμένων φόρων) και τις δόσεις ρυθμισμένων οφειλών κερδίζοντας έκπτωση 25%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ