ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ποιους αφορά η αναστολή των δόσεων του Νόμου Κατσέλη

Κορωνοϊός: Ποιους αφορά η αναστολή των δόσεων του Νόμου Κατσέλη
Pixabay

Δεν αφορούν όλους τους δανειολήπτες οι νέες εξαγγελθείσες ρυθμίσεις για την αναστολή των δόσεων του Νόμου Κατσέλη, αλλά μόνον αυτούς που εντάσσονται στους προστατευόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Aναστολή της καταβολής των δόσεων του Νόμου Κατσέλη έως σήμερα, πραγματοποιείται είτε στο πλαίσιο προσωρινής διαταγής ή της τελικής ρύθμισης για χρονικό διάστημα τριών μηνών, δηλαδή για Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2020.

Η νέα ρύθμιση της 30ής Μαρτίου 2020 αφορά σε:

  • Οφειλέτες που υπέβαλαν την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαρτίου 2019 μέχρι σήμερα και έχουν κριθεί επιλέξιμες από την πλατφόρμα, με ταυτόχρονη αναστολή της διακράτησης της άλλης ακίνητης περιουσίας του «επιλέξιμου» οφειλέτη για χρονικό διάστημα τριών μηνών.
  • Σε υποψήφιους φορείς που έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών κατά το Ν.4469 / 2017.
  • Σε οφειλέτες των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί.
  • Σε ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων το ΚΑΔ συμπεριλαμβάνεται στους ήδη πληγέντες.
  • Σε ελεύθερους επαγγελματίες των οποίων το ΚΑΔ συμπεριλαμβάνεται στους ήδη πληγέντες.

Η ανωτέρω ρύθμιση αναστολής της καταβολής των δόσεων του Νόμου Κατσέλη δεν αφορά σε δημόσιους υπαλλήλους, ανέργους και συνταξιούχους.

Όπως ξεκαθαρίζει η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας η εφαρμογή της αναστολής των δόσεων του Νόμου Κατσέλη αφορά σε εκείνο μέρος των πολιτών που θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ και τη μείωση του μισθώματος πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης (για τις επιχειρήσεις που πλήττονται).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ