ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Ύφεση - σοκ σε ΗΠΑ και Ευρώπη προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι

Κορωνοϊός: Ύφεση - σοκ σε ΗΠΑ και Ευρώπη προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι
AP / Mark Lennihan

Στο τέλος του 2019 οικονομολόγοι και αναλυτές προχωρούσαν σε προβλέψεις για τα χρηματιστήρια και τις οικονομίες. Στις εκτιμήσεις πάντα συμπεριλαμβάνονταν και αστάθμητοι παράγοντες, ωστόσο ουδείς μπορούσε να προβλέψει την εμφάνιση πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία θα οδηγούσε στο γκρεμό την παγκόσμια οικονομία.

Πλέον οι προβλέψεις των ειδικών είναι ζοφερές τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την αμερικανική οικονομία. Διεθνείς οίκοι και στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η ύφεση που θα βιώσουν ΗΠΑ και Ευρώπη θα είναι πρωτόγνωρη και θα οδηγήσει σε εκτίναξη της ανεργίας.

Η Morgan Stanley αναμένει πως η αμερικανική οικονομία φέτος θα καταγράψει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με τον οίκο το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί 5,5% το 2020, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1946, με την ύφεση στο β’ τρίμηνο να εκτοξεύεται στο 38% σε τριμηνιαία βάση, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ α’ τριμήνου στο -3,4% από +2,4%, ενώ για το β’ τρίμηνο στο -38% από -30% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί στο 15,7% στο β΄ τρίμηνο, έναντι εκτίμησης για 12,8%, με τους οικονομολόγους να κάνουν λόγο για 21 εκατ. ανέργους.

Σημειώνεται ότι το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προϋπολογισμού των ΗΠΑ κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ άνω του 7% στο β΄τρίμηνο.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 9% το 2020 προβλέπουν οι αναλυτές της Capital Economics, με τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Ιταλία και Ισπανία, να επιβεβαιώνουν τη ζοφερή εικόνα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε μια εφιαλτική πρόβλεψη για την ανεργία προχώρησε η Bank of America, ανεβάζοντας τον σχετικό δείκτη στο 15,6%, από 3,5% μόλις έναν μήνα πριν, τον Φεβρουάριο του 2020. Η BofA εκτιμά ότι η επερχόμενη ύφεση «θα είναι βαθύτερη και πιο παρατεταμένη από ό,τι πιστεύαμε πριν από 14 ημέρες όταν προβήκαμε σε προβλέψεις όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο».

Μια βαθιά παγκόσμια ύφεση είναι το βασικό σενάριο του οίκου αξιολόγησης Fitch για το 2020. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται υποχωρήσει κατά 1,9% το 2020. Για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου ο οίκος αξιολόγησης αναμένει να υποχωρήσει κατά 3,3%, 4,2% και 3,9% αντίστοιχα.

Ραγδαία συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, προβλέπει το Ινστιτούτο KfW.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί με ρυθμό από 10% έως 15% στο β΄ τρίμηνο του 2020.

Οι ΗΠΑ θα βιώσουν τη δεύτερη Μεγάλη Ύφεση στην ιστορία τους, μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα, καθώς σύμφωνα με την Goldman Sachs, η πτώση του ΑΕΠ το β' 3μηνο του 2020 θα φτάσει το 34%. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς πλέον θεωρεί ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 34%, από -24% που εκτιμούσε νωρίτερα.

Πρόβλεψη-σοκ είχε και από την Deutsche Bank για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το β' 3μηνο του 2020 θα φτάσει το 13%, ενώ η πρόβλεψη για την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιο τρομακτική, αφού εκτίμησε ότι η πτώση του ΑΕΠ θα αγγίξει το 24%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ