ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έχουν υποβληθεί 308.000 αιτήσεις από εργαζόμενους για τα 800 ευρώ

Σταϊκούρας: Έχουν υποβληθεί 308.000 αιτήσεις από εργαζόμενους για τα 800 ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Στην αποκάλυψη πως έως και αυτή την ώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία στην ευρωζώνη για το πώς θα βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτήσουν τις απαραίτητες δαπάνες για την ανάταξη των οικονομιών του ευρώ από την πανδημία του κορωνοϊού, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς για τις αποφάσεις που καλείται να λάβει αύριο το Eurogroup σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε αρχικά πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης πήραν στο δημοσιονομικό πεδίο έγκαιρες και ορθολογικές αποφάσεις. Όπως εξήγησε, το «πρόβλημα» υπάρχει στο ταμειακό κομμάτι, ήτοι στο πώς θα βρεθούν οι πόροι για να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες δαπάνες.

«Μέχρι την ώρα που μιλάμε δεν έχει υπάρξει συμφωνία», είπε, ενώ ερωτηθείς για το εάν η ιδέα του ευρωομολόγου «είναι νεκρή», τόνισε πως «η ιδέα του ευρωομολόγου δεν είναι νεκρή , είναι στο τραπέζι» και πως υπάρχουν προτάσεις για αμοιβαιοποίηση του χρέους, ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα εργαλείο που θα βοηθήσει χώρες που πλήττονται από την κρίση και στην ουσία θα είναι ένα ταμείο αλληλεγγύης.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών απέκρουσε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει εγκαίρως μέτρα.

«Έχουμε πάρει περισσότερα μέτρα στήριξης από άλλες χώρες που πλήττονται», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση κρατάει καύσιμα και για την επόμενη ημέρα, καθώς δεν θέλει από τώρα να χρησιμοποιήσει τα 20 δισ. ευρώ των διαθεσίμων που έχουν ως διαθέσιμα οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην κεντρική τράπεζα.

Ερωτηθείς για το πότε και σε πόσες δόσεις θα γίνει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος ο κ. Σταϊκούρας είπε πως αυτό είναι κάτι που αξιολογείται και πως υπάρχει πραγματική βούληση για να βοηθηθούν οι πολίτες.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός απεκάλυψε πως στην πλατφόρμα της Εργάνη έχουν μπει έως σήμερα 500.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 800.000 εργαζομένους, ενώ για το επίδομα των 800 ευρώ έχουν υποβληθεί έως σήμερα 308.000 χιλιάδες αιτήσεις.

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή από την οποία θα στηριχθούν με χαμηλότοκα δάνεια μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέφερε πως μέσα σε 48 ώρες έχουν υποβληθεί αιτήσεις από 13.150 επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πρόσθετες δράσεις για την στήριξη ανέργων και μακροχρόνια ανέργων, ενώ αποκάλυψε πως η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τη μείωση του ενοικίου κατά 40% και για άλλες επιχειρήσεις, που έως σήμερα δεν έχουν λάβει στήριξη.

«Είμαστε κάθε εβδομάδα εδώ για να αντιμετωπίζουμε θέματα και για να ελαφρύνουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε ελληνικό νοικοκυριό», είπε ο υπουργός.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ