ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολονύκτιες διαβουλεύσεις στο Eurogroup για το «recovery fund» και τα προαπαιτούμενα του ESM

Ολονύκτιες διαβουλεύσεις στο Eurogroup για το «recovery fund» και τα προαπαιτούμενα του ESM
ΙΝΤΙΜΕ

Σήμερα στις 11:00πμ ώρα Ελλάδος αναμένονται τα αποκαλυπτήρια των αποφάσεων του Eurogroup για την συντονισμένη απάντηση της ζώνης του ευρώ στα προβλήματα που προκύπτουν από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου η οποία διήρκησε 4 ώρες, εν συνεχεία διεκόπη, και εκκίνησε ξανά στη 1 ώρα το πρωί, δεν επετεύχθη συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος.

Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν χθες το βράδυ πως τα περισσότερα κομμάτια που συνθέτουν το πάζλ της συντονισμένης απάντησης της ζώνης του ευρώ στην κρίση του κορωνοϊού είναι στο τραπέζι και πως απομένουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνισθούν.

Κατά τις κοινές δηλώσεις που θα κάνουν σήμερα στις 11:00 ο επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, αναμένεται να καταδειχθεί το κατά πόσον οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια τελική συμφωνία ή θα απαιτηθεί πρόσθετη διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Τα βασικά θέματα που εξετάσθηκαν χθες στο Eurogroup ήταν ένα συνδυασμένο πακέτο ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 500 δισ. ευρώ κατά της κρίσης του κορωνοϊού και ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου που θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ, δηλαδή θα εκδίδει κοινό χρέος.

Το πακέτο των 500 δισ. ευρώ προβλέπει τη χρήση προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την άντληση 240 δισ. ευρώ με ελαστικές προϋποθέσεις, την χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον χρηματοδότησης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ και την εφαρμογή του προγράμματος SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της απασχόλησης, με δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη.

Ένα ζήτημα που δυσκόλεψε τις χθεσινές συζητήσεις είναι οι προϋποθέσεις στη βάση των οποίων ο ESM θα χορηγεί πιστώσεις στα κράτη - μέλη για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Χώρες όπως η Ιταλία ζήτησαν να μην υπάρχει καμία αναφορά σε όρους, ώστε να αποφευχθεί ο στιγματισμός όσων δανειοδοτούνται από τον ESM. Ωστόσο, Γερμανία και Ολλανδία ζήτησαν να υπάρξουν προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τον ESM ως εκδότη χρέους.

Απροθυμία έδειξαν κάποια κράτη μέλη και για το πακέτο των 100 δισ. ευρώ της Κομισιόν για τη στήριξη της απασχόλησης.

Το άλλο ακανθώδες ζήτημα σχετίζεται με την έκδοση κοινού χρέους από ένα «δημοσιονομικό εργαλείο» της ζώνης του ευρώ.

Η Γαλλία έχει προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου δυναμικότητας 450 δισ. ευρώ, χρηματοδοτούμενου από φόρους, το οποίο θα εκδίδει μεσοπρόθεσμα ομόλογα. Το Ταμείο αυτό θα είναι διάρκειας πέντε έως δέκα ετών, θα είναι υπό τη διαχείριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκδίδει ομόλογα με την εγγύηση των κρατών-μελών της ΕΕ και θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκό «φόρο αλληλεγγύης» ή έκτακτες εισφορές από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Αλλά ούτε για το θέμα αυτό υπήρξε έως χθες κάτι συγκεκριμένο με τους Ολλανδούς ξανά να είναι απρόθυμοι στο να υποστηρίξουν τη δημιουργία του «recovery fund» που θα εκδίδει κοινό χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ