ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Μετά το Πάσχα θα λάβουν τα 800 ευρώ ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Μετά το Πάσχα θα λάβουν τα 800 ευρώ ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις
Pixabay

Περίπου 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την κρίση και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητάς τους συμπεριλαμβάνονται στους υπό στήριξη κλάδους που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, θα περιμένουν μετά το Πάσχα για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Αυτό διότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβάλουν αιτήσεις θα ανοίξει τελικά έως τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου, αντί για τις 6 Απριλίου που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Αυτό σημαίνει ότι οι εν λόγω επαγγελματίες θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ τελευταίοι, μετά το Πάσχα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εταίροι σε Ομόρρυθμες, Ετερόρρυθμες και ΙΚΕ που απασχολούν έως 5 άτομα θα υποβάλουν από την Μεγάλη Τετάρτη αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ προκειμένου να δρομολογηθεί η πληρωμή του επιδόματος των 800 ευρώ που αφορά στον Απρίλιο.

Βασική προϋπόθεση για να κάνουν αίτηση οι παραπάνω επαγγελματίες είναι ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητάς τους να είναι ενταγμένος στις λίστες που έχουν ανακοινωθεί.

Επίσης θα πρέπει το τελευταίο εξάμηνο να μην έχουν υποβάλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Στις Ομόρρυθμες, Ετερόρρυθμες εταιρείες το επίδομα των 800 ευρώ θα χορηγείται μία φορά ανά ΑΦΜ εταιρείας και όχι ανά εταίρο ή εκπρόσωπο, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μην καθίσταται κάποιος δύο φορές δικαιούχος των 800 ευρώ επειδή έχει διπλή ιδιότητα (π.χ. αυτοαπασχολούμενος και ταυτόχρονα εταίρος σε ΟΕ).

Οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εταίροι σε Ομόρρυθμες, Ετερόρρυθμες και ΙΚΕ αναμένεται να λάβουν το επίδομα και τον Μάιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ