ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Πότε καταβάλλονται επίδομα 800 ευρώ και δώρο Πάσχα

Κορωνοϊός: Πότε καταβάλλονται επίδομα 800 ευρώ και δώρο Πάσχα
Pixabay

Μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η καταβολή του επιδόματος που έχει εξαγγείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφορικά με την έκτακτη ενίσχυση σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το επίδομα των 800 ευρώ για τους εργαζομένους -που έχουν υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση στην α' φάση- θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς στις 15, 16 και 17 Απριλίου.

«Υπολογίζουμε ότι οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τους 500.000», είπε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επιπλέον, τη Μεγάλη Πέμπτη θα καταβληθούν τα 400 από τα 600 ευρώ για τη στήριξη των επιστημονικών κλάδων. Τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα πιστωθούν μέσα στον Απρίλιο.

Σε τρεις φάσεις οι πληρωμές

pinakas pliromes

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βρούτσης είχε αναρτήσει τη Δευτέρα στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, πίνακα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προς τη διευκόλυνση εργαζομένων, επιχειρήσεων και λογιστών.

Ο πίνακας με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αφορά την υποβολή εντύπων επιχειρήσεων και εργαζομένων, με βάση το ΑΦΜ, τους χρόνους διορθώσεων και τους χρόνους καταβολής των 800 ευρώ (σε τρεις φάσεις).

Εως τις 12 Απριλίου το σύστημα δέχτηκε διορθώσεις. Στις 14 Απριλίου θα υπάρξει κενή μέρα για προετοιμασία και στις 15, 16 και 17 Απριλίου έχει προγραμματιστεί το πρώτο κύμα πληρωμών των 800 ευρώ.

Η πλατφόρμα για το επίδομα 800 ευρώ αναμένεται ανοίξει εκ νέου μετά τις 20 -για διάστημα λίγων ημερών- προκειμένου να υποβληθούν νέες αιτήσεις. Η διαδικασία θα αφορά εργαζόμενους που δεν είχαν κάνει δήλωση κατά την πρώτη φάση.

Οι καταβολές των ποσών του επιδόματος της β’ φάσης θα γίνουν στις 25, 26 και 27 Απριλίου.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εξήγησε ότι «στο δεύτερο κύμα αιτήσεων, που γίνεται με βάση το τελευταίο στοιχείο του ΑΦΜ δεν χάνει κανείς τη δυνατότητα υποβολής, αλλά αν κάνει λάθος ή χάσει την προθεσμία η πληρωμή θα πάει μια εβδομάδα αργότερα».

Εξάλλου, η γ' φάση πληρωμών θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Μαΐου.

Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί κανονικά το δώρο Πάσχα από όλες τις επιχειρήσεις που δεν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Οι επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν έχουν δικαίωμα να το καταβάλλουν μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι εξετάζεται ποια θα είναι η συνεισφορά του Δημοσίου στο δώρο Πάσχα που θα καταβάλουν αυτές οι επιχειρήσεις.

Για την εικόνα στην αγορά, ο υπουργός τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν συγκράτηση της ανεργίας και σημείωσε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία επεκτείνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος ανεργίας για ακόμη δύο μήνες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι κατεβάζουμε τα χέρια. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρέμβουμε αν χρειαστεί ξανά. Δεν είναι μόνο τα επιδόματα ανεργίας αλλά όλο το πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής, τα αναπηρικά επιδόματα, τα επιδόματα ενοικίου κλπ. Όλα τα επιδόματα θα καταβληθούν κανονικά δεν θα υπάρξει ούτε ένα ευρώ που θα μειωθεί για κανέναν», είπε ο κ. Βρούτσης.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη άλλων ΚΑΔ στους πληττόμενους κλάδους

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται να προστεθούν και άλλοι ΚΑΔ στη λίστα των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία.

«Έγινε μία ενδελεχής παρακολούθηση του τζίρου των επιχειρήσεων από τις αρχές του Μαρτίου όταν είχαμε εικόνα ότι η πανδημία θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Σταθμίσαμε ποιες επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα και μετά ποιες επιχειρήσεις έχει πληγεί ο τζίρος τους. Δεν προβλέπεται άλλη διεύρυνση της περιμέτρου. Εκτός και αν εξετάσουμε και δούμε ότι πλήττονται».

Στα τέλη Απριλίου θα εξεταστεί από την κυβέρνηση εάν θα επεκταθεί η χρονική περίμετρος για τους ΚΑΔ που πλήττονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ