ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Στήριξη 215 εκατ. δολαρίων από το ΔΝΤ σε 25 χώρες

Κορωνοϊός: Στήριξη 215 εκατ. δολαρίων από το ΔΝΤ σε 25 χώρες
IMF

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε θα προσφέρει πιστώσεις για να βοηθήσει 25 κράτη μέλη του να καλύψουν εμπρόθεσμα οφειλές τους προς το Ταμείο.

Οι συγκεκριμένες χορηγήσεις θα γίνουν μέσω του ειδικού χρηματοδοτικού καταπιστεύματος για την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση χωρών που πλήττονται από αυτές (Catastrophe Containment and Relief Trust, CCRT).

Οι πρώτες χώρες που θα λάβουν ελάφρυνση χρέους μέσω CCRT είναι το Αφγανιστάν, το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ, τα Κομόρος, η ΛΔ Κονγκό, η Γκάμπια, η Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Αϊτή, η Λιβερία, η Μαδαγασκάρη, το Μαλάουι, το Μαλί, η Μοζαμβίκη, το Νεπάλ, ο Νίγηρας, η Ρουάντα, το Σαν Τομέ και Πρίντσιπε, η Σιέρα Λεόνε, τα Νησιά του Σολομώντα, το Τατζικιστάν, το Τόγκο και η Υεμένη, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Περίπου 215 εκατ. δολάρια θα αξιοποιηθούν το επόμενο εξάμηνο για δωρεές στις 25 χώρες και εξετάζεται η επέκταση της βοήθειας για έως και δύο χρόνια.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το εκτελεστικό συμβούλιό του έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι χορηγήσεις στην πρώτη ομάδα χωρών που θα λάβουν δωρεές για να αποπληρώσουν τοκοχρεολύσια προς το Ταμείο, αρχικά για μια χρονική περίοδο έξι μηνών.

Η Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι το CCRT έχει διαθέσιμα ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων νέων δεσμεύσεων για χρηματοδότηση 185 εκατ. από τη Βρετανία, 100 εκατ. από την Ιαπωνία, καθώς επίσης ποσών, το ύψος των οποίων δεν διευκρίνισε, από την Κίνα, την Ολλανδία κ.ά.. Σκοπός είναι να συγκεντρωθεί το ποσό του 1,4 δισ. δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ