ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Στις 82.000 οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Σταϊκούρας: Στις 82.000 οι αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή
ΙΝΤΙΜΕ

Νέες παρεμβάσεις για κλάδους της οικονομίας που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού προανήγγειλε για αμέσως μετά το Πάσχα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Παραπολιτικά FM», μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα δρομολογηθούν μέτρα για την τον εποχικό και μη τουρισμό, για τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, για τις μεταφορές, τον κλάδο της ενέργειας και τον πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός απεκάλυψε πως τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι ήδη σε λειτουργία. Ενδεικτικά τόνισε πως για την επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν ήδη υποβληθεί 82.000 αιτήσεις και πως η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή έως τις 21 Απριλίου.

Όπως σημείωσε, τα χρήματα που σχετίζονται με την επιστρεπτέα προκαταβολή θα πιστωθούν τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξει και δεύτερη φάση επιδότησης για το ίδιο πρόγραμμα. Για το πακέτο εγγυήσεων 2 δισ. ευρώ είπε πως θα υλοποιηθεί τον Μάιο, ενώ για το πρόγραμμα της επιδότησης επιτοκίου είπε πως θα έχει αρχικά τρίμηνη διάρκεια.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι όλο το πακέτο μέτρων του Απριλίου να επαναληφθεί και τον Μάιο, ωστόσο δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφοροποιήσεις αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία κάποιων κλάδων.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως θα αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια, δεδομένου ότι οι πληττόμενοι από την κρίση έχουν αδυναμία καταβολής υποχρεώσεων, ωστόσο αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σο σημείο αυτό, αναφερόμενος στην προστασία της πρώτης κατοικίας, εκτίμησε πως θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για νέα παράταση.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα πράξουμε το βέλτιστο, όπως πράξαμε στις 31/12 του 2019, όταν έληγε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και οι θεσμοί έδωσαν παράταση», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ