ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη Τετάρτη για το Δημόσιο με επιστροφή στις αγορές – Στόχος η άντληση 2 δισ. ευρώ

Μεγάλη Τετάρτη για το Δημόσιο με επιστροφή στις αγορές – Στόχος η άντληση 2 δισ. ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του επταετούς ελληνικού ομολόγου λήξης τον Απρίλιο του 2027. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αντλήσει έως 2 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο που θα αγγίζει το 2%.

Μπορεί οι συνθήκες που επικρατούν στην διεθνείς αγορές λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και της διάθεσης αποφυγής ρίσκου να μην είναι πλέον ευνοϊκές, ωστόσο θεωρείται πως το Δημόσιο δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να αντλήσει το ποσό που χρειάζεται κυρίως από ξένους επενδυτές και σε δεύτερο βαθμό από εγχώριους.

Διαθέτοντας ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 32 δισ. ευρώ η Ελλάδα μπορεί μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον αυξημένων ταμειακών αναγκών να πορευτεί έως και τα τέλη Ιουνίου χωρίς να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 15, 7 δισ. ευρώ που έλαβε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης όταν εξήλθε από το τρίτο Μνημόνιο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να δείξει πως το εκδοτικό της πρόγραμμα για το 2020, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, δεν θα επηρεαστεί από τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές και πως η χώρα μας, όπως όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, θα συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα από τις αγορές.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία διότι τους αμέσως επόμενους μήνες η ελληνική οικονομία θα αξιολογηθεί από τους οίκους αξιολόγησης. Αν και λόγω των αρνητικών γεγονότων δεν πρόκειται να αλλάξει η πιστοληπτική της διαβάθμιση - με το πιθανότερο σενάριο να θέλει τις προοπτικές της χώρας να αλλάζουν από θετικές σε σταθερές- , ωστόσο η τακτική επαφή του Δημοσίου με τις αγορές χρήματος είναι κάτι που θα αποτιμηθεί θετικά από τους αναλυτές των οίκων αξιολόγησης.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και βραχυπρόθεσμα ο νέος δανεισμός θα έχει ανοδική επίδραση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο μέσα σε τις επόμενες εβδομάδες το «ρίσκο χώρας» θα μειωθεί λόγω των επιλεκτικών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σε εβδομαδιαία βάση το τελευταίο διάστημα προχωρεί σε αγορές ελληνικών χρεογράφων αξίας περίπου 200 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ