ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρεμιέρα στις αιτήσεις για πληρωμή των τόκων ενήμερων δανείων επιχειρήσεων

Πρεμιέρα στις αιτήσεις για πληρωμή των τόκων ενήμερων δανείων επιχειρήσεων
Pixabay

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πληρωμή, από το υπουργείο Ανάπτυξης, των τόκων ενήμερων δανείων που έχουν λάβει επιχειρήσεις για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, σημειώνοντας, παράλληλα, πως εάν κριθεί απαραίτητο θα καλυφθούν και οι τόκοι Ιουλίου και Αυγούστου.

Πρόκειται για μια μορφή επιδότησης προκειμένου να μείνουν ζωντανές επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού, είπε ο ίδιος.

Να υπενθυμιστεί πως τα εξαγγελθέντα μέτρα που αφορούν την στήριξη των επιχειρήσεων είναι τα εξής:

  • Ο κρατικός προυπολογισμός αναλαμβάνει την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο αναλόγως με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το μέτρο σχετίζεται με την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
  • Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων οι οποίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν σε τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας.
  • Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιταγών. Όπως είναι γνωστό έχει δοθεί παράταση αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη ρευστότητας για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους. Ο υπουργός έστειλε μήνυμα προς τους εκδότες των επιταγών να καταβάλλουν τα σχετικά ποσά. «Η παράταση των 75 ημερών δεν σημαίνει άφεση υποχρεώσεων γι αυτές που έχουν εκδοθεί πολύ πριν την κρίση. Παρακαλώ όλους τους εκδότες να συνεχίσουν τις πληρωμές» είπε ο υπουργός.
  • Στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις ώστε στις αρχές Μαίου να δοθούν τα πρώτα δάνεια κινήσεως για την επανέναρξη δραστηριότητάς. «Έχουμε δημιουργήσει μια κουλτούρα πληρωμών κι αυτή η κουλτούρα πρέπει να τη διαφυλάξουμε» είπε ο υπουργός και κάλεσε, όποιον μπορεί, να συνεχίσει να αποπληρώνει τα χρέη του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ