ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόουλ Τόμσεν: Σημαντικό το «χτύπημα» του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Πόουλ Τόμσεν: Σημαντικό το «χτύπημα» του κορωνοϊού στην Ελλάδα
IMF

Την εκτίμηση ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα για την οικονομία της Ελλάδος, δεδομένων των επιπτώσεων σε τουρισμό, ναυτιλία και μεταφορές εξέφρασε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ο Τόμσεν τόνισε πως η κρίση του κορωνοϊού ενέσκηψε σε μια περίοδο που η Ελλάδα είχε ξεκινήσει να δράττει τους καρπούς της πολύχρονης προσαρμογής της και είχε αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική.

«Θα είναι ένα σημαντικό χτύπημα για την Ελλάδα, δεδομένων των επιπτώσεων σε τουρισμό, ναυτιλία και μεταφορές», είπε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο ίδιος προσέθεσε πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχτεί η Ελλάδα έχει περιορισμένο χώρο, κυρίως λόγω των αδυναμιών του τραπεζικού τομέα, όπου το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη.

«Οι τράπεζες θα έχουν δυσκολίες στο να στηρίξουν την ανάκαμψη», τόνισε ο Τόμσεν.

Απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Δανός αξιωματούχους του ΔΝΤ τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν μπορούν να υπάρξουν εκτιμήσεις.

«Όλες οι χώρες αναπτύσσουν διαφορετική δυναμική στην τρέχουσα κρίση. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το χρέος. Πολλά θα εξαρτηθούν από το χρόνο τους εγκλεισμού (lockdown)», είπε και προσέθεσε: «Εάν δεν έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το πόσο θα χρειαστεί ο χειρισμός της πανδημίας και της διαχείρισης της κρίσης, είναι πρόωρο να μιλήσουμε για τις επιπλοκές και ειδικά για το χρέος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ