ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Διαχειρίσιμη η αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω της κρίσης

Γ. Στουρνάρας: Διαχειρίσιμη η αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω της κρίσης
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Αναπόφευκτη χαρακτήρισε μια αύξηση των «κόκκινων» δανείων λόγω της κρίσης που διανύουμε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον οποίο επικοινώνησε το CNN Greece, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα είναι διαχειρίσιμη.

Επαναλαμβάνοντας τα όσα είπε μιλώντας στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποίησε το Delphi Economic Forum, ο κεντρικός τραπεζίτης, υποστήριξε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν από την παρούσα οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, είναι η δημιουργία μιας «bad bank», με την μορφή μιας «Asset Management Company».

O κ. Στουρνάρας επισήμανε πως η δημιουργία μιας «bad bank» είναι μια παλιά καλή ιδέα ειδικά στην παρούσα φάση που οι αγορές λειτουργούν. Με την αγορά των τιτλοποιήσεων να έχει παγώσει και τους επενδυτές να εμφανίζονται απρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο, ενισχύεται η παραπάνω ιδέα σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ.

Αν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ιδέα μιας bad bank έχει απορριφθεί, τα δεδομένα τώρα έχουν αλλάξει και οι τράπεζες θα πρέπει να λειτουργήσουν με διαφάνεια για να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον όταν επανέλθει η κανονικότητα στις αγορές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης στην επικοινωνία που είχε μαζί του το CNN Greece εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία, εκτιμώντας πως η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο - 4%.

Μάλιστα, χαρακτήρισε ακραία τα σενάρια για πτώση του ΑΕΠ κατά 10%.

Όσον αφορά στον αντίκτυπο της κρίσης στις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει με τη δημοσίευση των ισολογισμών για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Εν τω μεταξύ, στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποίησε το Delphi Economic Forum κ, Στουρνάρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην θετική παρενέργεια της κρίσης, την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των τραπεζών.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, οι τράπεζες θα δίνουν τη δυνατότητα και ανοίγματος λογαριασμού χωρίς φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ