ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από «θετικές» σε «σταθερές»

Fitch: Υποβάθμιση των προοπτικών  της ελληνικής οικονομίας από «θετικές» σε «σταθερές»
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/JUSTIN LANE

Στην υποβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από «θετικές «σε «σταθερές» προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch διατηρώντας την αξιολόγηση της χώρας σε «BB». Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς το θετικό outlook συνεπαγόταν αναβάθμιση της οικονομίας μέσα σε 12 μηνες, κάτι που με την κρίση του κορωνοϊού δεν θα ήταν εφικτό.

Ο οίκος είχε προχωρήσει στις 24 Ιανουαρίου, ήτοι προ 90 ημερών, στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «BB» από «BB-», με θετικές τις προοπτικές, επισημαίνοντας τότε πως βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο, τη διατηρήσιμη αύξηση του ΑΕΠ και το ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης σε σχέση με τους στόχους.

Στη σημερινή του έκθεση ο οίκος αναφέρει πως η υποβάθμιση των προοπτικών αντανακλά το σημαντικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα, στα δημόσια οικονομικά και στο εξωτερικό ισοζύγιο. Στη βάση αυτή προβλέπει ύφεση 8,1% του ΑΕΠ εφέτος και μερική ανάκαμψη το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,1%.

«Η ύφεση και η μετέπειτα ανάκαμψη υπόκειται σε σημαντικές αβεβαιότητες. Ένα παρατεταμένο lockdown ή ένα δεύτερο κύμα του ιού στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη θα σημάνει μεγαλύτερη πτώση φέτος και μικρότερη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά», σημειώνει ο οίκος, εστιάζοντας στον τουρισμό που αντιστοιχεί όπως σημειώνει σε περίπου 10% του ΑΕΠ.

Κατά τον οίκο η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση ανατρέπουν την δημοσιονομική εικόνα. Η Fitch εκτιμά ότι το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 7,4% εφέτος. Το δε 2021 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ.

Όπως τονίζει ο οίκος εφέτος θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα, μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια υπεραπόδοσης των στόχων. Η αύξηση του δανεισμού θα μεταφραστεί σε αναστροφή της πτωτικής τάσης του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Η εκτίμηση είναι ότι από το 176,6% στα τέλη του 2019, στα τέλη του 2020 θα ανέλθει στο 194,8% για να υποχωρήσει στο 187,1% το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ