ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Προς παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Κορωνοϊός: Προς παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων
ΙΝΤΙΜΕ

Τετράμηνη παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν περιθώριο έως το ερχόμενο φθινόπωρο προκειμένου να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τον ισχύοντα νόμο, όπως είναι για παράδειγμα, οι 100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων, η μείωση κατά 20% σε όσους πληρώσουν το εφάπαξ το πρόστιμο και κατά 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.

Την πρόθεση του υπουργείου να δοθεί παράταση έκανε χθες γνωστή ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89).

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε μεταξύ άλλων πως πρέπει να γίνει εκτίμηση, καθώς δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για το πόση θα είναι η καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουν περάσει δύο μήνες, ας υποθέσουμε ότι η παράταση θα είναι για τέσσερις μήνες».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε πως η παράταση που θα δοθεί θα είναι και για τις περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων: για τα βαριά αυθαίρετα, αυτά δηλαδή που δεν έχουν καθόλου άδεια (είναι αυτά που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5) και γι’ αυτά που έχουν μικρότερες πολεοδομικές παραβάσεις.

Σημειώνεται πως με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα (όπου επισήμως δεν έχει θεσμοθετηθεί η παράταση), μετά τον ερχόμενο Ιούνιο τα αυθαίρετα κτίσματα που ανήκουν στην κατηγορία 5 δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν. Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι ιδιοκτήτες τέτοιων αυθαιρέτων έχουν ακόμη μία ευκαιρία να προβούν στην τακτοποίησή τους.

Επιπλέον, μετά την εφαρμογή του νέου νόμου (τώρα με την παράταση πάει για φθινόπωρο), η τακτοποίηση ενός αυθαιρέτου θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ