ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγώνας δρόμου για την πρώτη κατοικία - Πρωτοβουλίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο

Αγώνας δρόμου για την πρώτη κατοικία - Πρωτοβουλίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο
INTIME

Τη «χρυσή τομή» για το φλέγον ζήτημα της πρώτης κατοικίας προσπαθούν να βρουν κυβέρνηση και θεσμοί, με τις διαβουλεύσεις να συνεχίζονται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής γνωστοποίησε πως μέχρι την άλλη Παρασκευή θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας παράλληλα πως η όποια απόφαση θα είναι προσεχτική.

Η τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και των επικεφαλής των θεσμών απέβη άκαρπη, καθώς οι τελευταίοι εμφανίστηκαν αντίθετη σε οποιαδήποτε παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας που λήγει στις 30 Απριλίου.

Έτσι η ελληνική πλευρά κατέθεσε μια άλλη πρόταση που περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των δόσεων δανείων για όσους πλήττονται από την κρίση για διάστημα 3 - 4 μηνών και στη συνέχεια τη μερική κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης, με τους δανειστές, ωστόσο, να διατυπώνουν και πάλι ενστάσεις και να ζητούν πλήρη κοστολόγηση των συγκεκριμένων ενεργειών.

«Κίτρινη» κάρτα έβγαλαν οι θεσμοί και στο νέο πτωχευτικό, για το οποίο θεωρούν πως θα πρέπει κάποια σημεία του να τροποποιηθούν ώστε να μην αφήνουν παράθυρο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Όμως αντιρρήσεις για το νέο πτωχευτικό εκφράζουν και οι τράπεζες, ο οποίες είναι κάθετα αντίθετες στην οριζόντια απαλλαγή χρέους οφειλετών, με το σκεπτικό πως είναι πιθανό να το εκμεταλλευτούν και δανειολήπτες που δεν βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση.

Όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, βάσει του νέου πτωχευτικού, όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να πτωχεύουν, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το 20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς Δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς και τράπεζες για τους τελευταίους 6 μήνες, γι’ αυτό και θα πρέπει οι τράπεζες σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές να ελέγχουν στο πρώτο στάδιο την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι θεσμοί ζήτησαν ο νέος πτωχευτικός νόμος να λαμβάνει υπόψιν του και τις παραπάνω θέσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με αυτά τα δεδομένα τα αρμόδια υπουργεία επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν μέχρι τα μέσα τα επόμενης εβδομάδας, ώστε στην επόμενη τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, να βγει «λευκός καπνός» τόσο για την προστασία της α’ κατοικίας όσο και του νέου πτωχευτικού.

Και είναι κρίσιμη η αίσια έκβαση στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Ενδεχόμενη αρνητική έκθεση αξιολόγησης τον Μάιο, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των ANFAs και των SMPs ύψους περίπου 640 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που δεν θέλει επ’ ουδενί η ελληνική πλευρά.

Πάντως επειδή ο χρόνος λειτουργίας της πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια εκπνέει στις 30 Απριλίου, η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Μάλιστα αρμόδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν κινήσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ