ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διπλή υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας από S&P και DBRS

Διπλή υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας από S&P και DBRS
AP Photo/Henny Ray Abrams, File

Σε υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος Standard & Poor`s, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την αξιολόγηση BB- που είχε προχωρήσει τον περασμένο Οκτώβριο.

Παράλληλα εκτιμά πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2020 κατά 9%.

Λίγη ώρα πριν και η DBRS είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση του outlook της Ελλάδας από «θετικό» σε «σταθερό», διατηρώντας ωστόσο αμετάβλητη σύσταση BB (low).

Ο οίκος προχώρησε στην κίνηση ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την Ευρώπη και του αντίκτυπου που έχουν στην ελληνική οικονομία.

Η Standard & Poor`s σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν πετύχει πρώιμες νίκες στη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των θυμάτων της covid-19.

Ωστόσο, η οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ύφεση περίπου 9% φέτος, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση, προτού ανακάμψει το 2021.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση έχει σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια ενόψει των επιπλοκών σε οικονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο από την κρίση του COVID-19 τα οποία υποστηρίζουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στα τρέχοντα επίπεδα», αναφέρει ο οίκος.

H Standard & Poor’s είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξίοχρεο στο ΒΒ- από Β+ τον Οκτώβριο, τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιθυμητό στόχο με προοπτικές θετικές.

Από την πλευρά της η DBRS βλέπει βαριά ύφεση για φέτος και αβεβαιότητα για το 2021. Σημειώνει ότι η κυβέρνηση αντέδρασε και απέτρεψε μεγάλη διασπορά του ιού.

Τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα θα μειώσουν το αντίκτυπο αλλά οι οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί βίαια φέτος, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό και τις μεταφορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ