ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Δεν θα ζητήσουμε την πληρωμή οφειλών τριών μηνών εφάπαξ

Σταϊκούρας: Δεν θα ζητήσουμε την πληρωμή οφειλών τριών μηνών εφάπαξ
ΙΝΤΙΜΕ

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην χορήγηση ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τους φορολογούμενους να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, η καταβολή των οποίων παρατάθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν ρυθμίσεις όπως π.χ. αυτή των 100 δόσεων, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δόσεις για την διευκόλυνση των φορολογουμένων, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους.

«Μετά την περίοδο των αναστολών δεν θα ζητήσουμε προφανώς πληρωμές τριών μηνών εφάπαξ. Θέλουμε να διατηρήσουμε την κουλτούρα πληρωμών, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα βγαίνουν στη σέντρα, αλλά όσοι δεν μπορούν θα βοηθηθούν», τόνισε σχετικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real.

Υπενθυμίζεται πως για τους εργαζομένους - μισθωτούς των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε προσωρινή αναστολή προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών Απριλίου για 4 μήνες, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής μέχρι και τις 31.8.2020 των οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ, καθώς και των δόσεων των βεβαιωμένων οφειλών, οι οποίες είναι πληρωτέες προς τις ΔΟΥ, μέχρι τις 30.4.2020.

Για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Απρίλιο, παρέχεται δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα συμψηφισμού ποσοστού ύψους 25% της αξίας του ΦΠΑ (πληρωτέου τον μήνα Απρίλιο) που θα εξοφληθεί ολοσχερώς και εμπρόθεσμα μέχρι και τις 30.4.2020 με οφειλές των ίδιων προσώπων που είναι βεβαιωμένες ή πρόκειται να βεβαιωθούν και οι οποίες είναι πληρωτέες από τον Μάιο και μετά.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες που εντάχθηκαν από τον Απρίλιο, το ανωτέρω ισχύει εφόσον έχουν καταβληθεί οι υποχρεώσεις ΦΠΑ Μαρτίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ