ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπόθεση Akazoo: Παραιτήσεις στελεχών με αιχμές και νέες καταγγελίες από QCM

Υπόθεση Akazoo: Παραιτήσεις στελεχών με αιχμές και νέες καταγγελίες από QCM

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση της υπόθεσης της ελληνικών συμφερόντων εισηγμένης στον Nasdaq εταιρείας Akazoo, η διοίκηση της οποίας έχει κατηγορηθεί από το fund Quintessential Capital Management (QCM) του Γκαμπριέλ Γκρεκό για παραποίηση οικονομικών καταστάσεων και παραπλάνηση των επενδυτών. Ήδη διευθυντικά στελέχη της Akazoo έχουν αρχίσει να παραιτούνται από την εταιρεία, ενώ έρχονται στο φως και νέα στοιχεία για τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου.

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει σταθερή ροή πληροφοριών για νέα ευρήματα που εμπλέκουν στις έρευνες τον Παναγιώτη Δημητρόπουλο, ιδρυτή και μεγαλομέτοχο της InternetQ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Akazoo Απόστολο Ζερβό, τον οικονομικό διευθυντή (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder, αλλά και οικονομικούς διευθυντές των θυγατρικών της InternetQ.

Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που πρώτο είχε μεταδώσει το CNN Greece στις 23 Απριλίου η Quintessential Capital Management, το αμερικανικό fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο, που έγινε γνωστό στην Ελλάδα όταν απεκάλυψε το σκάνδαλο της Folli Follie, εξέδωσε σήμερα έκθεση στην οποία τονίζει πως ο Pierre Schreuder, οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo υπήρξε οικονομικός σύμβουλους της Globo, εταιρείας εισηγμένης στην χρηματιστηριακή αγορά AIM του Λονδίνου που κατέρρευσε αφότου αποκαλύφθηκαν στοιχεία για πλασματικά οικονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του CNN Greece o Pierre Schreuder, ως στέλεχος της RBC Europe Ltd, θυγατρικής της RBC Capital Markets είχε παράσχει υπηρεσίες στο παρελθόν στις Globo, Velti και InternetQ, με όλες τις προαναφερόμενες εταιρείες να έχουν ως κοινό την παραποίηση των οικονομικών τους καταστάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η QCM στη σημερινή της ανάλυση, από τη θέση του Nominated Advisor ο Schreuders ήταν υπεύθυνος για να παρακολουθεί την εισηγμένη στην AIM του Λονδίνου Globo, ωστόσο δεν πέτυχε στο έργο του, με αποτέλεσμα οι μέτοχοι της τελευταίας να υποστούν απώλεια 100% της περιουσίας τους.

Ουσιαστικά η Quintessential Capital Management υποστηρίζει πως όπως και στα σκάνδαλα των παραποιημένων οικονομικών καταστάσεων των Globo, Velti και InternetQ, έτσι και στην περίπτωση της Akazoo ο Pierre Schreuder συνέπραξε μαζί με τους Παναγιώτη Δημητρόπουλο και Απόστολο Ζερβό, προκειμένου να εξαπατήσουν τους επενδυτές εξωραΐζοντας τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Το αμερικανικό Fund έχει τεκμηριώσει πως τα οικονομικά στοιχεία για τους χρήστες, τους συνδρομητές, τα έσοδα και τα κέρδη της Akazoo διογκώθηκαν σκοπίμως, πως η υπηρεσία streaming μουσικής της Akazoo αποδείχτηκε πως είναι διαθέσιμη σε ελάχιστες χώρες, πως υπάρχει η υποψία εικονικών συναλλαγών μεταξύ της Akazoo και ξένων εταιρειών κελύφων και πως η εταιρεία δεν διαθέτει τα γραφεία και το προσωπικό που παρουσιάζει.

Πέραν από τον οικονομικό διευθυντή (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder η Quintessential Capital Management (QCM) αποδίδει ειδικό ρόλο σε βάρος του πρώην στελέχους της Akazoo Παναγιώτη - Πάρι Τριανταφυλλίδη. Σύμφωνα με τις αναφορές του fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο ο Τριανταφυλλίδης έχει γνώση των όσων έχουν συμβεί στην Akazoo, καθώς είχε διατελέσει οικονομικός διευθυντής θυγατρικών της μέχρι που η εταιρεία μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Παραιτήσεις στελεχών

Στον απόηχο των αποκαλύψεων της Quintessential Capital Management, τα στελέχη της Akazoo Αλέξανδρος Μακρίδης (Alexandros N. Makridis) και Bryan David Roche ανακοίνωσαν την παραίτηση τους από τη θέση των ανεξάρτητων διευθυντών της εταιρείας.

Στην επιστολή παραίτησης τους αναφέρουν πως ενθαρρύνουν το διοικητικό συμβούλιο της Akazoo να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση των εξαιρετικά σοβαρών κατηγοριών που περιέχονται στην έκθεση της Quintessential Capital Management.

«Εξ αρχής ήμασταν ξεκάθαροι, μαζί με το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο, ότι μια ανεξάρτητη, εγκληματολογική (forensic) και διεξοδική έρευνα, με πλήρη παράθεση των αποτελεσμάτων στους μετόχους, είναι προς το συμφέρον της εταιρείας», σημειώνεται στην επιστολή παραίτησης.

Οι Αλέξανδρος Μακρίδης και Bryan David Roche αναφέρουν στη βάση αυτή πως προσβλέπουν ότι η ειδική επιτροπή για την εξέταση των καταγγελιών της Quintessential Capital Management θα προσλάβει έναν καλά εκπαιδευμένο και αξιόπιστο σύμβουλο για να βοηθήσει στην ανεξάρτητη αξιολόγηση των ισχυρισμών της QCM. «Σε αυτό θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα από τη διοίκηση της εταιρείας και του διοικητικού συμβουλίου», υπογραμμίζουν σχετικά.

Τέλος, αποσαφηνίζουν πως σκοπεύουν να συνεργαστούν πλήρως με την έρευνα της ειδικής επιτροπής σε αμοιβαία βάση δίνοντας και λαμβάνοντας πληροφορίες, ενώ σημειώνουν πως προσβλέπουν σε αποζημίωση και σε πλήρη κάλυψη βάσει των ασφαλιστηρίων συμβολαίων της Akazoo για την προστασία και τη διατήρηση των συμφερόντων τους ως πρώην ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Να σημειωθεί πως ο Αλέξανδρος Μακρίδης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Χρυσαφίδης Α.Ε.» και έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. των Αερογραμμών Αιγαίου, του ΙΟΒΕ, του American College of Greece και του Alba, καθώς και ταμίας του ΣΕΒ και Μέλος του Συμβουλίου του Προέδρου του Yale University στις Διεθνείς Δραστηριότητες. 'Eχει σπουδάσει Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Υale College, Νομικά στο Yale Law School και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Harvard Business School.

«Ανεξάρτητα» μέλη στα χαρτιά

Πηγές της Quintessential Capital Management εστιάζουν και στον τρόπο με τον οποίο η πλευρά των Παναγιώτη Δημητρόπουλου και Απόστολου Ζερβού έλεγχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Akazoo, «φυτεύοντας» ανεξάρτητα μέλη της εμπιστοσύνης τους.

Σύμφωνα με την QCM χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Colin Miles, ο οποίος στις 18 Μαρτίου 2020 τοποθετήθηκε ως ανεξάρτητο μέλος στο ΔΣ της Akazoo. Η εταιρεία στην επίσημη ενημέρωση που παρείχε προς τον Νasdaq ανέφερε πως ο Miles είναι ένας βετεράνος επιχειρηματίας που έχει δημιουργήσει εταιρείες σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη στους τομείς του ηλεκτρονικού εμπορίου και του διαδικτύου και πως σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος του MEF Asia και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της NextID και της AdStamp.io, εταιρειών τεχνολογίας blockchain.

Ωστόσο, η Διοίκηση της Akazoo παρέλειψε να ενημερώσει πως από το 2011 έως το 2016 o Colin Miles είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της InternetQ του Παναγιώτη Δημητρόπουλου, κάτι που αυτομάτως συνεπάγεται πως είναι συσχετισμένος με την εταιρεία στην οποία ανήκει ο πλειοψηφία των μετοχών της Akazoo και ως εκ τούτου δεν είναι «ανεξάρτητος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ