ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η πτώση της τιμής του πετρελαίου – Κάμψη 67% στα κέρδη της BP στο πρώτο τρίμηνο 2020

Συνεχίζεται η πτώση της τιμής του πετρελαίου – Κάμψη 67% στα κέρδη της BP στο πρώτο τρίμηνο 2020
AP Photo/Eric Gay

Σημαντική πτώση κερδών ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο 2020 ο πετρελαϊκός γίγαντας BP.

Η εταιρεία-κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς ήταν 800 εκατ. δολάρια, όταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, ήταν 2,4 δισ. δολάρια -η πτώση έφτασε το 67%.

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου βυθίστηκε σήμερα κατά 14,8%, στα 10,88 δολάρια, στην ασιατική αγορά αφού ήδη απώλεσε το ένα τέταρτο της αξίας του την προηγουμένη συνεδρίαση, με φόντο τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών υποδομών, και τη δυνατότητα να κρατηθεί το στοκ.

Η τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου αναφοράς στη διεθνή αγορά, κατέγραφε πτώση 4,4%, στα 19,10 δολάρια.

Η δραματική πτώση των τιμών οφείλεται στην εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση, εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές και στην οικονομική δραστηριότητα που επιβλήθηκαν απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, και στο γεγονός ότι η παραγωγή δεν αναπροσαρμόστηκε επαρκώς.

Τη σημερινή πτώση πυροδότησε το γεγονός ότι το United States Oil Fund, μεγάλος παίκτης στην αγορά, ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα τα προθεσμιακά συμβόλαια που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνιο.

Επενδύοντας σε πιο συμβόλαια πιο μακροπρόθεσμης παράδοσης, το ταμείο αυτό έθεσε υπό μεγάλη πίεση τα προθεσμιακά συμβόλαια με ημερομηνία παράδοσης τον Ιούνιο, επισήμαναν αναλυτές. Η αναγγελία αυτή φέρνει επίσης στο φως πως επιμένουν οι ανησυχίες για τη δυναμικότητα των υποδομών αποθήκευσης αργού.

Η πώληση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αυτή, που ο Στίβεν Ίνις της AxiCorp χαρακτήρισε «εκπληκτική», εν μέρει οφείλεται κατά τη γνώμη του στο γεγονός πως οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι «γεμίζουν ταχύτατα». Η απόφαση του United States Oil Fund σηματοδοτεί «τεράστια στρέβλωση των τιμών μεταξύ του Ιουνίου και του Ιουλίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ανησυχίες για την δυναμικότητα των υποδομών αποθήκευσης αναίρεσε την ανακούφιση της πίεσης χάρη στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής στα μέσα του μήνα και τον τερματισμό του πολέμου τιμών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας. Οι τιμές κέρδισαν αρχικά έδαφος — η τιμή του WTI είχε φθάσει βαθιά σε αρνητικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα — παραμένουν όμως στο χαμηλότερό επίπεδο των τελευταίων ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ