ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα 24 δισ. ευρώ για την οικονομία – Τι ισχύει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Μέτρα 24 δισ. ευρώ για την οικονομία – Τι ισχύει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
ΙΝΤΙΜΕ

Μια δεύτερη δέσμη μέτρων η οποία αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα και  αποτελεί δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι η διατήρηση της αποζημίωσης των 800 ευρώ, αναστολές πληρωμών, εκπτώσεις φόρων και μείωση ενοικίων κατά 40% έως και τον Ιούνιο.

Επίσης παρατείνεται η προστασία των δανειοληπτών για άλλους 3 μήνες, αλλά σχεδιάζεται να καλύψει επιπλέον και άλλους με επιδότηση υπό όρους των κόκκινων δανείων, ενώ θα εφαρμοστεί επιδότηση τόκων σε επιχειρηματικών δανείων.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα ενισχυθούν οικονομικά μέσω και ευρωπαϊκής επιδότησης, με σκοπό τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή σε πρώτη φάση Θα διαμορφωθεί στο 1 δισ ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας η ενίσχυση θα καθορισθεί ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, προανήγγειλε στοχευμένα στήριξης εκείνων των κλάδων που πλήττονται περισσότερο, όπως ο τουρισμός.



Τρεις άξονες μέτρων ανακοίνωσε ο υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και νέα εργαλεία για τη ρευστότητα επιχειρήσεων ο υπ. Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όσον αφορά στην έκτακτη ενίσχυση, θα συνεχισθεί και θα υπολογισθεί ανάλογα με τον αριθμό που ο εργαζόμενος θα παραμείνει σε αναστολή σύμβασης.

Παράλληλα, ισχύουν και τον Μάιο τα μέτρα αναστολής οφειλών και η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζομένους που θα παραμείνουν κλειστές. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

Δρομολογείται εντός των επομένων δύο μηνών μια δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Δρομολογούντα στοχευμένες κλαδικές πολιτικές για τομείς που πλήττονται από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.



Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τρεις μήνες. Το μέτρο όμως δεν καλύπτει τους μεταγενέστερους «κόκκινους» δανειολήπτες, όπως διευκρίνισε. Παράλληλα, έκανε λόγο για νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών. Πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα προέκυψαν, μέχρι σήμερα, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Καλύπτει, όμως, και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των συμπατριωτών μας που επλήγησαν από την πανδημία, διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας. Παράλληλα, θέτει δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν υπολογίζεται στα 24 δισ. ευρώ, δήλωσε ο κ.Σταϊκούρας.

Τρεις βασικούς άξονες περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ όπως τονίστηκε, η κυβέρνηση θα ρίξει στη μάχη όλα τα όπλα που διαθέτει.

Ειδικότερα, με βάση τις ανακοινώσεις, το νέο πακέτο στήριξης κατά την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων προβλέπει τους εξής άξονες:

  • Συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων
  • Στήριξη των εισοδημάτων μέσω ενός νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εισοδήματος των εργαζομένων
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων με πλήρη εφαρμογή των μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού στους εργασιακούς χώρους

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνεται πως δίνεται έμφαση στα επιδοτούμενα δανειοδοτικά εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το πρώτο εργαλείο αφορά σε δάνεια για επιχειρήσεις μέσω της ΕΤΕπ, με τον ίδιο σημειώνει πως έχουν κατατεθεί πάνω από 8.000 αιτήσεις που αφορούν 1,2 δισ. ευρώ προς παροχή ρευστότητας στις Μμε επιχειρήσεις.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ