ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Στον «πάγο» οι αποκρατικοποιήσεις, στον «πάγο» και οι επενδύσεις

Κορωνοϊός: Στον «πάγο» οι αποκρατικοποιήσεις, στον «πάγο» και οι επενδύσεις
AP Photo/Petros Giannakouris

Στον «πάγο» έχει μπει το εφετινό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 2,4 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση εξαιτίας των συνθηκών που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού

Η αναστολή του προγράμματος και η μετάθεση σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων για το 2021 θα πλήξει αναπόφευκτα τα επίπεδα των επενδύσεων στην Ελλάδα, κάτι που άλλωστε αποτυπώθηκε ήδη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για την ελληνική οικονομία προβλέπει πως ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου θα επιστρέψει εφέτος σε αρνητικό πρόσημο (-4,6%), λόγω της διακοπτόμενης οικονομικής δραστηριότητας, των πιο δυσμενών συνθηκών χρηματοδότησης και της υψηλής αβεβαιότητας, που αθροιστικά λειτουργούν επιβαρυντικά στα επενδυτικά σχέδια.

Να σημειωθεί πως αρκετά χρόνια ανεπαρκών επενδύσεων έχουν δημιουργήσει μεγάλα επενδυτικά κενά στην Ελλάδα, τα οποία δεν θα καλυφθούν ούτε εφέτος. Είναι ενδεικτικό πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν σε λιγότερο από το ήμισυ των προ της κρίσης επιπέδων τους, ενώ είναι οι χαμηλότερες στη ζώνη του ευρώ. Και αυτή η κατάσταση θα παραμείνει και εφέτος αμετάβλητη, δεδομένου ότι τα αρμόδια υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ ανέστειλαν την αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών και ακινήτων, προσδοκώντας την επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων στο τέλος της κρίσης του κορωνοϊού. Αλλά το ζήτημα είναι ποιος επενδυτής θα έχει τότε τα κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως η κορωνίδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων είναι η διάθεση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια. Η σημερινή κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, επομένως το 35,5% αντιστοιχεί στο ποσό των 630 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται πολύ δύσκολο μέσα στις σημερινές συνθήκες να υπάρξει «Λευκός Ιππότης», επενδυτής δηλαδή που θα αναλάβει το ρίσκο να επενδύσει στα ΕΛΠΕ τόσο μεγάλο ποσό, αποκτώντας το ποσοστό του Δημοσίου.

Ειδικά για την αποκρατικοποίηση αυτή βαρύνουσα σημασία έχει και η πλευρά της Οικογένειας Λάτση που κατέχει το 45,48% των ΕΛΠΕ, η οποία μετά την ατελέσφορη διαδικασία από κοινού πώλησης ποσοστού με το Δημόσιο πέρυσι τον Απρίλιο, δεν φέρεται επί του παρόντος να επιθυμεί να διαθέσει κάποιο ποσοστό.

Οι θεσμοί από την πλευρά τους αναμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει την προσέγγιση που θα ακολουθηθεί στη νέα διαδικασία πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου (κάτι που έπρεπε να είχε γίνει έως τα τέλη Μαρτίου).

«Η τελική απόφαση ως προς τη δομή και το χρονοδιάγραμμα εναπόκειται στις ελληνικές αρχές και αναμένεται να καθοριστεί βάσει του τι θα παράξει την καλύτερη εμπορική και στρατηγική αξία για την Ελλάδα», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα σε έκθεση που είχε δημοσιοποιήσει στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ