ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Akazoo: Παραδοχή για «πειραγμένες» οικονομικές καταστάσεις ήδη από το 2016-Αποπομπή του CEO

Akazoo: Παραδοχή για «πειραγμένες» οικονομικές καταστάσεις ήδη από το 2016-Αποπομπή του CEO
Quintessential Capital Management

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Akazoo τα τελευταία 24ωρα, καθώς το Διοικητικό Συμβουλίου της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων που διαπραγματεύεται στον Nasdaq, απέπεμψε τον CEO της εταιρείας, Απόστολο Ζερβό, μετά την επιβεβαίωση από ειδική επιτροπή ανεξάρτητων διευθυντών πως τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας για τις χρήσεις 2018, 2017 και 2016 «δεν επαληθεύονται». Αυτό κατέδειξε πως οι ισχυρισμοί της Quintessential Capital Management (QCM), του αμερικανικού fund του Γκάμπριελ Γκρέγκο, που απεκάλυψε το σκάνδαλο ήταν βάσιμοι και ισχυροί.

Ειδικότερα, η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SΕC) ενημερώθηκε χθες από την Akazoo για δύο σημαντικά ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με την αποπομπή του Απόστολου Ζερβού και την αντικατάστασή του από προσωρινό CEO. Το δεύτερο σχετίζεται με την αδυναμία της Akazoo να υποβάλει έως τις 30 Απριλίου τα οικονομικά στοιχεία (Form 20-F) για την πληροφόρηση των επενδυτών για τη χρήση του 2019.

Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση, την 1η Μαΐου 2020, το Διοικητικό Συμβούλιο της Akazoo ανακοίνωσε τον διορισμό του Michael Knott ως προσωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου, με άμεση ισχύ. Αυτή η εξέλιξη ακολούθησε της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου να τερματίσει τη θητεία του Απόστολου Ν. Ζερβού ως Διευθύνοντα Σύμβουλου. Το Διοικητικό Συμβούλιο ζήτησε επίσης να παραιτηθεί ο κ. Ζέρβος από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Akazoo έκανε αυτό το βήμα μετά από σύσταση (recommendation) της ειδικής επιτροπής ανεξάρτητων διευθυντών που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των καταγγελιών της Quintessential Capital Management.

«Η έρευνα της ειδικής επιτροπής βρήκε στοιχεία για συμπεριφορές που θεωρούσε ότι είναι ασυμβίβαστα με τις πολιτικές της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης συνεργασίας κατά τη διενέργεια της έρευνας. Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τον τερματισμό της θητείας του κ. Ζέρβου ελήφθη μετά από σύσταση της ειδικής επιτροπής υπό το φως αυτών των ευρημάτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Akazoo.

Ακόμη, προστίθεται πως η ειδική επιτροπή με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων και ανεξάρτητων συμβούλων, συνεχίζει να ερευνά τα δεδομένα που σχετίζονται με τις πηγές εσόδων της εταιρείας και τις συμβάσεις της με επιχειρηματικούς εταίρους, εξετάζοντας και τις πληροφορίες που περιέχονται στην έκθεση της Quintessential Capital Management της 20ης Απριλίου 2020.

Στην ίδια ενημέρωση τονίζεται πως ο διορισμός του του Michael Knott θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της συνεχούς λειτουργίας της εταιρείας, για το διάστημα που η ειδική επιτροπή θα ολοκληρώνει το έργο της. Ο Michael Knott είναι Ανώτερος Γενικός διευθυντής της βρετανικής FTI Consulting και ηγείται του τομέα Telecom, Media και Technology (TMT) για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA).

«Πειραγμένα» μεγέθη από το 2016

Η δεύτερη ενημέρωση που παρείχε η Akazoo στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς σχετίζεται με την αδυναμία της να συντάξει εγκαίρως έως τις 30 Απριλίου τα οικονομικά στοιχεία (Form 20-F) για την πληροφόρηση των επενδυτών για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 (ο στόχος του εντύπου 20-F είναι η τυποποίηση των απαιτήσεων αναφοράς εταιρειών με έδρα το εξωτερικό, έτσι ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αξιολογούν αυτές τις επενδύσεις. Στη βάση αυτή, το έντυπο περιέχει και την ετήσια έκθεση της εταιρείας για τα χρηματοοικονομικά της μεγέθη).

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνας, η ειδική επιτροπή δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ορισμένες επιχειρησιακές και οικονομικές πληροφορίες που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από την εταιρεία», αναφέρεται σχετικώς. Μάλιστα, παρατίθενται αναλυτικά οι οικονομικές καταστάσεις που δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπόψη διότι θεωρείται πως περιέχουν «ουσιώδη σφάλματα».

Αυτές οι οικονομικές καταστάσεις είναι οι εξής:

  • Οι οικονομικές καταστάσεις της Akazoo Limited για τα έτη που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου 2018, 2017 και 2016 (και για τις τυχόν ενδιάμεσες περιόδους) που ελέγχθηκαν από την πρώην λογιστική εταιρεία της Akazoo και οι οποίες περιλαμβάνονται ή ενσωματώνονται στην έκθεση που κατατέθηκε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στις 17 Σεπτεμβρίου 2019 για την εισαγωγή της Akazoo στον Nasdaq.
  • Οι οικονομικές καταστάσεις της Akazoo Limited για τις περιόδους των τριών και έξι μηνών που έληξαν στις 30 Ιουνίου 2019 και 2018 τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση της εταιρείας που υποβλήθηκε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.
  • Οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για τις περιόδους τριών και εννέα μηνών που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 και 2018 περιλαμβάνονται στην έκθεση της εταιρείας που υποβλήθηκε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ στις 9 Δεκεμβρίου 2019.

Πιο απλά, η ειδική επιτροπή που ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες της QCM έχει έως τώρα διαπιστώσει πως τα οικονομικά μεγέθη από το 2016 έως σήμερα δεν είναι ακριβή και πως η Akazoo μπήκε στον Nasdaq με πειραγμένα στοιχεία που δεν επαληθεύονται.

Η απόδοση ευθυνών

Καθώς μέρα με την ημέρα αποκαλύπτεται το εύρος του σκανδάλου και ο ρόλος επιμέρους προσώπων, δικηγορικά γραφεία από όλη την Αμερική έχουν αρχίσει τις διαδικασίες ομαδικών αγωγών στο όνομα των επενδυτών που εξαπατήθηκαν από την Διοίκηση της Akazoo.

Τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών των εποπτικών αρχών, των δικηγορικών εταιρειών και των μεμονωμένων επενδυτών είναι ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Akazoo Απόστολος Ζερβός και ο οικονομικός διευθυντής (CFO) της Akazoo Pierre Schreuder.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και οικονομικοί διευθυντές και ορκωτοί λογιστές της InternetQ – που ως μητρική ενοποιούσε την Akazoo- και των θυγατρικών της, καθώς προκύπτει πως τα στελέχη αυτά παρήγαγαν ή πιστοποιούσαν στις Αρχές οικονομικά στοιχεία που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Μάλιστα, κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν μεταπηδήσει στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο- θυγατρικές τραπεζών- κάτι που εγείρει ανησυχίες για το fit and proper (καταλληλότητα) τους.

Ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της InternetQ, στην οποία ανήκε η Akazoo πριν συγχωνευθεί με την αμερικανική εταιρεία Modern Media Acquisition Corp και εισαχθεί στον Nasdaq, έχει κατά την QCM κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο. Ο Δημητρόπουλος είχε απασχολήσει ξανά τη δημοσιότητα το 2015, όταν η InternetQ (που από το 2010 διαπραγματευόταν στην αγορά AIM του Λονδίνου), είχε τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης εν μέσω δημοσιευμάτων πως εξαπατούσε τους επενδυτές. Για να μην έχει κυρώσεις και βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις ο ίδιος έκανε δημόσια πρόταση και έβγαλε τις μετοχές της InternetQ από την βρετανική χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημητρόπουλος πέραν από την InternetQ κατείχε στο παρελθόν εταιρείες που κέρδιζαν από υψηλές τηλεφωνικές χρεώσεις μέσω τηλεοπτικών παιχνιδιών «quiz», τα οποία μετά από διαδοχικές καταγγελίες απαγόρευσε το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Ο ίδιος φέρεται να κατείχε και εταιρεία που έχει πολλαπλώς τιμωρηθεί με πρόστιμα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για παράνομες χρεώσεις μέσω πενταψήφιων νούμερων.

Η DECA Investments

Ερωτηματικά προκύπτουν για το ρόλο της DECA Investments, του επενδυτικού βραχίονα του fund Diorama Investments Sicar του Δημήτρη Δασκαλόπουλου, που από το 2015 έχει επενδύσει στην InternetQ και στην Akazoo. Η συμμετοχή που έχει η Deca Investments στην Akazoo είναι της τάξης του 4% και προέρχεται έμμεσα από την επενδυτική θέση που έχει πάρει στην InternetQ, όπου και κατέχει το 11,5%.

Η DECA Investments, όπως και το fund Diorama, διοικούνται από πρώην ανώτατα τραπεζικά στελέχη με μεγάλη εμπειρία. Ενδεικτικά ο Νίκος Νανόπουλος, ο για πολλά χρόνια πρόεδρος της Eurorobank, είναι πρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής του Diorama Investments Sicar. Το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε έτη η συγκεκριμένη επενδυτική ομάδα έχει τοποθετήσει άνω των 12 εκατ. ευρώ στην InternetQ και ενδιάμεσα δεν αντιλήφθηκε τους έκνομους χειρισμούς της διοίκησης Δημητρόπουλου – Ζερβού, είναι κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη απορία στην αγορά.

Στελέχη της DECA Investments δεν κάνουν ανοικτά δηλώσεις για την υπόθεση, καθώς ισχυρίζονται πως πριν τοποθετηθούν δημοσίως θέλουν να έχουν μια καθολική ενημέρωση για τα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ